Проф. Киров: У нас няма ясна дефиниция на понятието “свързани лица“ по закона “Магнитски”

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Допълването на “черния списък” след санкциите на САЩ е легитимна цел на служебното правителство, но от правна гледна точка има много въпросителни, това коментира пред bTV бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров.

Първото противоречие според него е добавянето на всички физически и юридически лица, притежавани, контролирани и управлявани от хората, санкционирани по закона “Магнитски”.

“Робството е отменено още през 1879 г. в Търновската конституция, следователно едно физическо лице нямам как да бъде притежавано от друго юридическо лице”, отбеляза Киров.

Противоречията продължават и по-нататък – оказва се, че понятието “свързани лице” има различно тълкование в няколко различни български закона и не е ясно точно по кой закон се определят тези свързани с корупционните фактори лица.

“Освен това има степени на свързване, но кой ще се наеме да каже каква е тази степен. Боравим с понятия, които са въведени в американското законодателство, обаче там те имат друго съдържание”, посочи конституционалистът.

Той подчерта, че след вота на 11 юли в НС трябва да бъде внесен законопроект, който предоставя нужната рамка за справяне с последиците след санкциите от САЩ.

Проф. Киров предупреди също така, че санкциите ще има последиците на ядрен взрив – не само политически, но и икономически.

Това стана, след като вчера вечерта Министерството на финансите публикува списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Съединените американски щати.

Източник: dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар