Проф. Маринов: Реалната възможност да се състави правителство клони към нула – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проф. Маринов: Реалната възможност да се състави правителство клони към нула

стоп кадър/НОВА НЮЗ

Реалната възможност да се състави правителство клони към нула, защото не е възможно да се излъчи устойчиво работещо управление. Точно поради тази причина никой няма да се захване с тая работа. Ситуацията е много лоша, тежка и неприятна, и няма как да стане – ще бъдат инкасирани тежки загуби. Това каза проф. Александър Маринов – политолог и съветник на президента Румен Радев в предаването “България, Европа и светът на фокус” на Радио “Фокус”.

“Всички парламентарно представени партии говорят, че трябва да има правителство, изразяват готовност под едно или друго условия да поемат отговорност, но никой не иска реално да поеме това бреме, защото каквото и правителство да се състави, то ще бъде слабо, ще бъде подложена на натиск, с него ще спекулират противниците му. Така че това е една много неприятна задача и всеки гледа как да излезе от съществуващото положение, включително тези, които проявяват голям ентусиазъм да свършат тази работа.”

По думите му всяка партия си е избрала някаква роля, като Борисов, който е съвсем наясно, че не може просто така да се измъкне и затова предлага правителство на малцинството с пълната яснота, че то няма да мине. “Той очевидно не иска да направи правителство с ДПС, дори и с някаква малка добавка отстрани, така че той трябва да каже: Ето ние изпълняваме волята на избирателите си. Ние сме най-голямата партия, обаче нашите избиратели не искат да гласуват за нас, пък да получават Денков,” обясни политологът и допълни, че пък ИТН са си избрали ролята на праволинейна опозиция. 

Съвършено ясно е, че в създалата се ситуация е практически невероятно ПП-ДБ да влязат в повторение на “сглобката” от предишния парламент. Според него ПП-ДБ разбират много добре ситуацията и няма да влязат в управлението заедно с ГЕРБ.

Дори и теоретично да получат третия мандат за съставяне на правителство, ПП ще предложат такъв кабинет, който няма как да бъде приет. “В тази ситуация да си на власт след всичко, което са понесли, всичко, което са допуснали, ще си е самоубийство. Те разбират много добре, че единственият им шанс е да направят нещо, което се е случило много пъти през годините: излизаш в опозиция и тези, които управляват, почват да трупат негативи. Хората много бързо забравят кой е бил предишния лош, намират си нов лош, и по този начин те разчитат по някакъв начин да се стабилизират.” 

Според проф. Маринов парламентът не показва никакви белези на жизнеспособност и е на дневен ред появата на нов политически субект, тъй като “сегашните представители са напълно изчерпани и неспособни да предложат идеи и политики, както и да поемат отговорност, което намира и съвършено справедлива оценка от страна на избирателите”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар