Проф. Минеков от Рим:Ггодини наред воювах за промени в закона за културно наследство

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българският министър на културата проф.Велислав Минеков каза, че е изключително щастлив от срещата си в президентския дворец „Куиринале”, защото Рим е обещал да ни помага за опазването на културното наследство. Минеков придружи президента Румен Радев, който беше приет от италианския президент Серджо Матарела.

„Искам да ви припомня, че години наред воювах за промени в закона за културно наследство.

В момента създаваме инициативна група за тези промени и вследствие на новия парламент веднага ще задействаме всичко, което е нужно за един действащ закон. Това, което се случи днес в президентския дворец в Рим, е значимо, защото Италия , италианският президeнт, ще помогне по всякакъв начин, з да получим правилните съвети и помощ по опазването на нашето културно наследство. Да не забравяме, че сме били част от Рим и това е важно за Италианската държава.

Помощта ще бъде многостранна от страна на институции, от страна на юристи, ще сравним законите, които действат у нас и в Италия и мисля, че резултатът ще бъде истински. Аз съм наистина щастлив и доволен”.

А дали в бъдеще българско изкуство може да бъде показано в двореца „Куиринале”, където често се организират подобни национални изложби?

„Българските съкровища започваме да ги показваме още през 1974 г. Първата изложба е в Съединените щати, във Вашингтон. Едва ли може да си представите финансовия аспект на тази изложба по отношение на печалбата за България. Те са били многократно показвани в Германия, Великобритания, Япония, Италия. Винаги това е носило изключителен приход за държавата и музейното ни дело.

За съжаление, през последните 30 г. в подобен аспект не се е работило, имахме една нещастна, за мен, изложба в Лувъра, от която не само не спечелихме, а и си платихме. Това няма да се повтаря.

Подобни изложби ще бъдат направени, само при форма за размяна, или тогава, когато ние печелим в името на културното наследство и музейно дело”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар