Проф. Минеков: Покрай мен са подслушвали и журналисти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Още преди месеци от прокуратурата ми отговориха, че не съм подслушван незаконно. Направих си извода, че съм подслушван законно. И заедно с мен всички, които са ме интервюирали, вкл. журналисти от ДВ, казва проф. Минеков.

През лятото на 2020 Вие бяхте сред протестиращите, а сега сте в служебното правителство: има ли взаимовръзка?

Проф. Велислав Минеков: Аз съм на този пост, тъй като винаги съм критикувал много ясно какво се случва в това министерство, какви са щетите. И то от дълги години. Това ми е причинявало страшно много неприятности, не само на мен, но и на моето семейство. Но винаги съм оставал верен на себе си.

Миналата седмица се появи списък с имената на 130 от общо близо 1000 души, които са били подслушвани по време на протестите от миналото лято – сред тях са организатори на протестите, журналисти и други. И Вие ли сте сред подслушваните?

Проф. Велислав Минеков:  Да, което не ме изненадва. Преди 3 месеца направих официално запитване в прокуратурата дали съм бил подслушван. Получих отговор, че не съм. По-точно, отговорът беше, че не съм бил незаконно подслушван, от което вече си направих извода, че съм подслушван законно – „законно“ според нечие тълкуване. Но това не е никаква законност. Обратно: законността тогава беше погазена.

Разполагате ли с някакви доказателства?

Проф. Велислав Минеков: Опитвал съм се да проследя какво излиза публично, когато говоря по телефона. Миналата година направихме експеримент и подготвихме протест на едно много „горещо“ място. В резултат от казаното от нас по време на телефонните ни разговори, на мястото се появиха около 150 полицаи, джипове, бусове, техника, които блокираха дори движението в района. А всъщност тази акция беше само една шега от наша страна с подслушвачите.

Планирахте ли бунт или преврат през 2020 година? Следенето на протестиращи е правено именно в рамките на разследване за бунт и насилствена смяна на властта.

Проф. Велислав Минеков: Не, нищо такова не е имало като план, според мен даже не беше възможно. Твърденията, че ние сме подготвяли преврат, са абсолютна лъжа.

Кой Ви е подслушвал и кой носи юридическата и политическата отговорност за това?

Проф. Велислав Минеков: Без съмнение това тръгва от главния прокурор. Но, доколкото знам, имаше предупреждение от чужбина да се внимава по отношение на основните организатори на протестите, така че с нас не се случи нищо по-особено. Бяхме проверени изцяло – какво притежаваме, къде се движим, с кого общуваме и съответно са били подслушвани всички, с които съм разговарял, включително и журналисти.

Тогава с Вас и с други участници в протестите разговаряха включително и журналисти от Дойче Веле. Да разбирам ли, че и ние сме били подслушвани покрай Вас?

Проф. Велислав Минеков: Да, абсолютно! Можете да сте напълно сигурни! Това са особено чувствителни теми за тези, които подслушват. И не сте единствените германски журналисти в този кръг.

Кои други журналисти са били подслушвани?

Проф. Велислав Минеков: Ами много. Имаше журналисти от телевизия Arte, от вестниците FAZ и taz, от списание Spiegel. Общо взето, всички, които са влизали в контакт с организаторите на протеста, със сигурност са били подслушвани. И не само журналисти. Мисля, че дори посланиците са били подслушвани покрай тези разговори. Подслушваха „по верига“, както се казва. Така се подслушват и тези, които участват в разговори с наблюдаваното лице. На мен ми се е случвало и друг път преди години с един български журналист. Разговорът ни беше доста деликатен и след това този разговор, включително и някои мои намерения, се появиха в пресата. Беше изключително неприятно за мен. Аз реших да проверя и се оказа, че съм бил подслушван именно „по верига“, тъй като журналистът преди това е разговарял с човек, който е бил заподозрян в тежко престъпление.

Защо пред обществото все още не се разкриват всички имена на подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Защото това е скандал, който може да причини огромни щети, конкретно в прокуратурата. В такъв случай Европа трябва да обърне най-сетне сериозно внимание на това, което се случва в България.

Защо от този скандал до сега няма никакви юридически или политически последици?

Проф. Велислав Минеков: Причините са многобройни, но винаги се свеждат до едно и също. Голяма отговорност носят например медиите. Все още журналисти в България се управляват от тези, които до скоро бяха на върха на държавата. Тази тема (т.е. подслушването на протестиращите, бел. ред.) очевидно не е желателна за журналисти, които се притесняват за съдбата си. В момента разследваща журналистика в България почти не съществува. Това беше изкоренено още през последните години. Там, където имаше неудобен журналист, той беше веднага уволняван или преместван. Случаите бяха много – в националната телевизия, например, но и в частни медии. Тоест, няма журналистически разследвания, истината не достига до масовия слушател или читател….

Значи според Вас проблемът е най-вече медиен?

Проф. Велислав Минеков: Не само. Има и много хора с не особено чиста съвест, които не смеят да повдигнат каквато и да е тема, насочена срещу действията на прокуратурата – и конкретно срещу главния прокурор.

Какво се случва в Министерството на културата? Какво се опитвате да промените в момента?

Проф. Велислав Минеков: Свободата на медиите. Очакваме в тази връзка една делегеция от Европейския парламент. С тях ще обсъдим медийното положение в България, както и въпроса защо сме на последно място по свобода на медиите в ЕС и на 112-то място в света. Това е изключително лоша позиция за една европейска страна.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар