Проф. Минеков: Покрай мен са подслушвали и журналисти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През лятото на 2020 Вие бяхте сред протестиращите, а сега сте в служебното правителство: има ли взаимовръзка?

Проф. Велислав Минеков: Аз съм на този пост, тъй като винаги съм критикувал много ясно какво се случва в това министерство, какви са щетите. И то от дълги години. Това ми е причинявало страшно много неприятности, не само на мен, но и на моето семейство. Но винаги съм оставал верен на себе си.

Миналата седмица се появи списък с имената на 130 от общо близо 1000 души, които са били подслушвани по време на протестите от миналото лято – сред тях са организатори на протестите, журналисти и други. И Вие ли сте сред подслушваните?

Проф. Велислав Минеков:  Да, което не ме изненадва. Преди 3 месеца направих официално запитване в прокуратурата дали съм бил подслушван. Получих отговор, че не съм. По-точно, отговорът беше, че не съм бил незаконно подслушван, от което вече си направих извода, че съм подслушван законно – „законно“ според нечие тълкуване. Но това не е никаква законност. Обратно: законността тогава беше погазена.

Разполагате ли с някакви доказателства?

Проф. Велислав Минеков: Опитвал съм се да проследя какво излиза публично, когато говоря по телефона. Миналата година направихме експеримент и подготвихме протест на едно много „горещо“ място. В резултат от казаното от нас по време на телефонните ни разговори, на мястото се появиха около 150 полицаи, джипове, бусове, техника, които блокираха дори движението в района. А всъщност тази акция беше само една шега от наша страна с подслушвачите.

Планирахте ли бунт или преврат през 2020 година? Следенето на протестиращи е правено именно в рамките на разследване за бунт и насилствена смяна на властта.

Проф. Велислав Минеков: Не, нищо такова не е имало като план, според мен даже не беше възможно. Твърденията, че ние сме подготвяли преврат, са абсолютна лъжа.

Кой Ви е подслушвал и кой носи юридическата и политическата отговорност за това?

Проф. Велислав Минеков: Без съмнение това тръгва от главния прокурор. Но, доколкото знам, имаше предупреждение от чужбина да се внимава по отношение на основните организатори на протестите, така че с нас не се случи нищо по-особено. Бяхме проверени изцяло – какво притежаваме, къде се движим, с кого общуваме и съответно са били подслушвани всички, с които съм разговарял, включително и журналисти.

Тогава с Вас и с други участници в протестите разговаряха включително и журналисти от Дойче Веле. Да разбирам ли, че и ние сме били подслушвани покрай Вас?

Проф. Велислав Минеков: Да, абсолютно! Можете да сте напълно сигурни! Това са особено чувствителни теми за тези, които подслушват. И не сте единствените германски журналисти в този кръг.

Кои други журналисти са били подслушвани?

Проф. Велислав Минеков: Ами много. Имаше журналисти от телевизия Arte, от вестниците FAZ и taz, от списание Spiegel. Общо взето, всички, които са влизали в контакт с организаторите на протеста, със сигурност са били подслушвани. И не само журналисти. Мисля, че дори посланиците са били подслушвани покрай тези разговори. Подслушваха „по верига“, както се казва. Така се подслушват и тези, които участват в разговори с наблюдаваното лице. На мен ми се е случвало и друг път преди години с един български журналист. Разговорът ни беше доста деликатен и след това този разговор, включително и някои мои намерения, се появиха в пресата. Беше изключително неприятно за мен. Аз реших да проверя и се оказа, че съм бил подслушван именно „по верига“, тъй като журналистът преди това е разговарял с човек, който е бил заподозрян в тежко престъпление.

Защо пред обществото все още не се разкриват всички имена на подслушваните?

Проф. Велислав Минеков: Защото това е скандал, който може да причини огромни щети, конкретно в прокуратурата. В такъв случай Европа трябва да обърне най-сетне сериозно внимание на това, което се случва в България.

През 2020 година Велислав Минеков бе едно от лицата на протеста През 2020 година Велислав Минеков бе едно от лицата на протеста

Защо от този скандал до сега няма никакви юридически или политически последици?

Проф. Велислав Минеков: Причините са многобройни, но винаги се свеждат до едно и също. Голяма отговорност носят например медиите. Все още журналисти в България се управляват от тези, които до скоро бяха на върха на държавата. Тази тема (т.е. подслушването на протестиращите, бел. ред.) очевидно не е желателна за журналисти, които се притесняват за съдбата си. В момента разследваща журналистика в България почти не съществува. Това беше изкоренено още през последните години. Там, където имаше неудобен журналист, той беше веднага уволняван или преместван. Случаите бяха много – в националната телевизия, например, но и в частни медии. Тоест, няма журналистически разследвания, истината не достига до масовия слушател или читател….

Значи според Вас проблемът е най-вече медиен?

Проф. Велислав Минеков: Не само. Има и много хора с не особено чиста съвест, които не смеят да повдигнат каквато и да е тема, насочена срещу действията на прокуратурата – и конкретно срещу главния прокурор.

Какво се случва в Министерството на културата? Какво се опитвате да промените в момента?

Проф. Велислав Минеков: Свободата на медиите. Очакваме в тази връзка една делегеция от Европейския парламент. С тях ще обсъдим медийното положение в България, както и въпроса защо сме на последно място по свобода на медиите в ЕС и на 112-то място в света. Това е изключително лоша позиция за една европейска страна.

ДойчеВеле

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар