Проф. Минеков разследва борчовете на НДК

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков е провел днес тежък разговор с ръководството на НДК, като основната тема е била как е бил натрупан колосалният дълг от над 80 милиона лева. Това стана ясно от думите на министъра, който в понеделник вечерта даде интервю за „Алтернативата“ с Лили Маринкова. По информация на Lupa.bg на срещата са присъствали председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков и изпълнителният директор на Двореца Ангел Митев.

„В момента има одит и тематична проверка. Днес имахме среща с ръководството. Имахме дълъг и много тежък раговор. Постепенно ще обясним какво се е случило и какво сме намерили, когато сме влезли в министерството“, каза Минеков.

От думите на министъра на културата стана ясно, че проверката на похарчените 45 милиона лева за ремонт на Двореца не се отнася до управлението на Мирослав Боршош, а за периода след това и най-вече за похарчените средства по време на европредседателството на България. „Г-н Боршош не представлява кой знае какъв субект в сравнение с това, което се е случило“, каза проф. Минеков, говорейки за назначените от него проверки в НДК. Министърът на културата призна, че няма идея как може да бъде платен огромният дълг на НДК. „Да ви кажа честно хващам се за главата. Дайте ми съвет“, бе откровен той пред водещата Лили Маринкова.

На въпрос може ли да бъде приватизиран НДК служебният министър на културата бе категоричен, че той няма да допусне това да се случи. „Бяха ми обяснени едни схеми, според които невъзможното може да стне възможно, а ние през годините сме били свидетели на подобни неща“, коментира той. Проф. Минеков отново попита как така през 2009 г. НДК решава да подари два етажа, т.е. близо декар, на партия ГЕРБ с аргумента, че тези два етажа са отпаднали от необходимост.

Както Lupa.bg писа първо очаква се шефът на НДК Борислав Велков да е поредният уволнен висш чиновник. Той зае поста „Председател на Съвета на директорите на НДК“ тихомълком през 2017 г. на мястото на отстранения поради политически причини Мирослав Боршош. Велков бе личен избор на тогавашния министър по европредседателството Лиляна Павлова и на тогавашния втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Засега единствената причина Велков да стои все още на поста си е, че България е домакин на срещата на върха на инициативата „Три морета“, която ще се състои в началото на юли в НДК. Поради тази причина било целесъобразно Борислав Велков да остане начело на Двореца още 3-4 седмици, а след това вече да бъде сменен, твърдят източници на Lupa.bg.

В края на март Софийски градски съд оправда по абсолютно всички обвинения бившия директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош. Председателят на съдебния състав Стефан Милев отправи тежки критики към прокуратурата – че някои от обвиненията изобщо не са престъпление, че прокуратурата не е чела законите, а по други обвинения коментарът изобщо е излишен и е по-добре да се замълчи от уважение към правото.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар