Проф. Минеков: Ситуацията в Министерството на културата е ужасяваща

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ситуацията в Министерството на културата е ужасяваща, проблемите датират от 15 г. назад. Това заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в първото си телевизионно интервю в „Тази неделя“ и допълни, че вече е започнал работа за решаването на част от тях.

„Вървят срещи, една след друга, час през час. Водят се разговори с една тежко пострадала културна общност в България. Тези разговори явно не са били възможни през изминалите години, били са потиснати и проблемите излизат един след друг, това са бомби, взривове“, посочи Минеков.

 

 

По думите му вече са започнати законодателни инициативи за промяна на нормативните уредби, ощетяващи културния сектор у нас. „Надявам се, че утре когато има парламент, ние ще представим предложенията си, за да се случи това, за което сме мечтали – за да има тази култура просперитетът, който заслужаваме, да прекъснем унищожението и корупцията“, добави служебният министър.

Той не пожела да даде оценка на предшественика си Боил Банов. Призна обаче, че е получил редица сигнали за корупция във ведомството.

„Корупцията, дори да бъде показана от съда със съдебно решение като такава, не е толкова щета в сравнение с щетите, които нанася наоколо. Щетите са върху тези, които създават култура, паметниците на културата. Имам много факти, пък и това са неща, които съм наблюдавал“, допълни той.

Минеков беше лице на протестите като част от „Отровното трио“, след като двама от колегите му – Арман Бабикян и Николай Хаджигенов обявиха, че влизат в политиката, пътищата им се разделиха.

„Ситуацията беше съмнителна относно резултатите в парламента, бях мнителен по отношение на задаващите се резултати, но се оказа, че сгреших – резултатите бяха добри. Следващите ще бъдат още по-добри и аз пак няма да бъда депутат. Не пожелах да се запътя към парламента, защото участвах на протестите в едно многоцветно мнозинство – да избереш част от това мнозинство, е неморално“, каза Минеков.

Ресорният министър коментира, че бюджетът на ведомството е „изяден“, а задълженията са огромни и се равняват на затваряне на всички опери и театри след юли месец.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар

Екипът на informiran.net не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.