Проф. Николай Габровски: Шефът на “Пирогов” бе освободен без сериозни аргументи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проф. Асен Балтов беше освободен като директор на болницата без никой да е уведомяван и без сериозни аргументи. Това каза по Нова телевизия зам.-директорът на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски.


Уволниха шефа на

Вчера проф. Балтов бе уволнен по предложение на управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, след като той предостави на министъра на здравеопазването резултатите от извършената проверка на лечебното заведение. Според нея, в лечебното заведение са установени нарушения в размер на общо над 1 млн. лева.

Не мога да кажа дали решението е политическо, или лично. Това решение е взето в пълно противоречие на принципите, които бяха декларирани – за прозрачност, последователност и предвидимост. Това е решение, което е взето вчера следобед без никой да е уведомяван и без сериозни аргументи. НЗОК направи едни заключения, които са оспорими. Екипът на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” подготвяше възражение, което е негово право. Нормално беше болницата да даде своите теза и обяснения и да видим кой е крив и кой прав“, посочи проф. Габровски.

По думите му, общата рамка е, че по време на епидемията разплащането с болниците е ставало по различен начин.

“С възникването на епидемията ние блокирахме нормалната си работа и се взе едно решение 85% от нашите приходи да бъдат давани независимо дали сме работили, или не. Това бяха гарантирани средства. Това беше разумно решение, защото остави възможност на болниците да посрещнат предстоящите вълни. Сега някой идва и казва, че в рамките на този период, когато а давани средства, ние трябва да връщаме пари, защото не сме спазвали определени алгоритми. Ние нямаме алгоритми за лечение на постковид синдром, това е болест на една година”, обясни проф. Габровски.

По думите му на става дума за абсурди по отношение на твърдението, че са нарушени алгоритмите за лечение на пациенти с COVID, защото това е ново заболяване.

“Сега се иска да се връщат пари, защото случаи на коронавирус са доказвани с бързи тестове например. Има много сериозни проблеми не само за “Пирогов” с това връщане на пари. Иска се възстановяване на пари. Това е една атака общо върху съсловието. За всяка една от точките нашият екип има подготвен отговор и ние имаме право на този отговор. Такава възможност не беше дадена. Повечето хора приемат като лична обида твърденията, че в болницата ни не е лекувано правилно и е имало измами. Никакъв финансов интерес не е имал “Пирогов” да долекува хората. Имаше лечебни заведения, които затвориха своите врати и получиха 85%. Работещите болници сега са тормозени”, допълни той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар