Проф. Пламен Киров: Петков няма да подаде оставка, цялостното му поведение е на възторжен самодеец

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кризата засега е правителствена и предстои да видим дали ще прерасне в парламентарна, ако Народното събрание не може да закрепи това правителство или да излъчи следващо, коментира конституционалистът

„Ние сме в една перманентна политическа криза”. Това каза в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия.

По думите му засега е правителствена криза и предстои да видим дали ще прерасне в парламентарна, ако Народното събрание не може да закрепи това правителство или да излъчи следващо.

„Нашата Конституция дава възможност в рамките на един парламент да функционират множество различни правителства, стига да се преструктурира парламентарното пространство и да се излъчи ново правителство, което да смени това, което очевидно не може да се справи с управлението”, обясни Киров.

Има варианти това правителство да продължи да функционира, смята той, макар че според него те са само теоретични.

„Ако правителството успее да внесе една политическа програма за управление, плюс законодателна програма, плюс финансова програма, тоест това е тази актуализация на бюджета, която не се прие вчера, значи то може да се стабилизира, стига политическите партии в парламента, дори тези от опозицията, да кажат: „Тези мерки, които предлагате, заслужават да бъдат подкрепени,” обясни конституционалистът.

Според проф. Киров обаче у нас случаят не изглежда такъв.

„У нас най-вероятно първо ще се забави процесът за внасяне на попълване състава на МС, ще се вдигне шум, накрая министър-председателят ще предложи нови министри. Но ако не се гласуват предложенията, може да се търсят нови предложения. И влизаме в едно безобразно политическо поведение, което, както се казва, ни излага пред чужденците. В Европа не се постъпва по този начин. Хвърля се кърпата на тепиха и се казва – дотук бяхме. След като вие не гласувате за предложението ни за министри, то е един своеобразен вот на недоверие,” коментира той.

Според проф. Киров обаче министър-председателят няма да подаде оставка. „Цялостното поведение е такова – на възторжен самодеец”.

Източник: “ГЛАСОВЕ”

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар