Проф. Пламен Киров пред Dir.bg: Защо мандатът на президента е 5 години, а на НС – 4?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Няма конституционна забрана да бъдат проведени избори “две в едно”, но така се подкопава разделението на властите – тази теза защити бившият конституционен съдия, преподавател по конституционно право и бивш член на ЦИК проф. д-р Пламен Киров в интервю за Dir.bg. Той напомни, че именно по тази причина народните представители във Великото народно събрание са предвидили да не се засичат мандатите на президента и парламента. В противен случай, според него, една партия може да завземе цялата власт в държавата.

– Проф. Киров, пречи ли ни Конституцията да проведем избори две в едно? Прав ли е президентът, като каза, че това нарушава духа на основния ни закон?

– Пряка забрана няма, но ще Ви кажа какъв е проблемът. Представяте ли си ние да проведем избори за президент, за Народно събрание, местни избори и европейски избори на една и съща дата, какво ще стане? Където са два, там са и три, а където са три, там са и четири. Какво ще стане, ако се появи едно НДСВ, като през 2001 г., и събере 121 гласа (б.р. – те бяха 116)? Представяте ли си какво ще стане? Ще вземат президент, ще вземат мнозинство в Народното събрание, ще вземат две трети от общинските съвети и кметските места, и ще вземат от 17-те представители в Европейския парламент, примерно, 11. Какво разделение на властите ще имаме тогава? Разделението на властите като принцип има и темпорален аспект.

Затова и мандатите на основни държавни органи не съвпадат по време – на президента е 5 години, на Народното събрание е 4, на общинските съвети и кметовете е 4 г. По принцип би трябвало да се разминават във времето. Защото разделението на властите има и темпорален аспект – да не съвпадат тези цикли на управление. Защото те, ако съвпадат, партията Х ще събере всичките, утре ще бъде партията Y. Тогава какво разделение на властите ще има, като един и същи политически субект ще събере всички институции в джоба си. Политиката ще бъде една и съща, тя ще бъде диктувана от съответното партийно ръководство на този месия, който се появи.

– В момента, предвид раздробеността на парламента, май няма такава опасност?

– Е, няма, защото е раздробен, но принципът е, че трябва да се разминават. А да не говорим това пък да правите избори с референдум на една и съща дата. Нали видяхте какво стана. Като ги направихме, видяхте ли какъв е резултатът? Всички партии са се вторачили и концентрирали върху изборната надпревара и никой не мисли за глупостите, за които евентуално техните последователи и привърженици ще отидат да гласуват на референдума, и видяхте какво се получи, едно голямо “ох”.

– Да обобщим – с избори “две в едно” ние не нарушаваме основния закон, но нарушаваме някакви принципи?

– Да, така е, няма забрана да бъдат на една и съща дата, но по принцип не се правят на една и съща дата. И ако някой си мисли от чисто финансови съображения, че ще се направи голямо спестяване на средства и така нататък, много се лъже. Защото ще натоварим два пъти повече секционните избирателни комисии, раойнните избирателни комисии и Централната избирателна комисия, макар че тя е постоянна. Но като ги натоварите два пъти повече, ще трябва да им платите два пъти повече. Като тръгнете да използвате едни и същи машини – ами поддръжката на тези машини, програмата им, двойно по-скъпо. Нищо не спестявате! Спестявате нещо съвсем минимално от гледна точка на финансовия аспект. А организационният въпрос е изключително труден.

– Макар че от ЦИК признават, че предпочитат избори “две в едно”, отколкото да ходим три недели поред да гласуваме.

– На ЦИК е лесно, но на районните избирателни комисии ще е трудно, още повече с този машинен вот, при който с една и съща машина ще се гласува на два избора. Да не говорим, ако пак тези машини са блокирани по три-четири часа и хората не могат да гласуват, какво равно гласуване и всеобщо избирателно право ще осигурим. Този въпрос остана неизяснен от предишните избори. ЦИК не публикува в колко секции е спирала машината и за колко време. И колко хора са отишли и са казали “кръгом и ходом, марш”, и изобщо не са гласували, но са имали първоначално това желание. Ако в една секция машината е блокирала и не е имало избор в продължение на три-четири часа?

– Казвате, че рискът да лишим избиратели от изборните им права, е по-голям при избори “две в едно”?

– Естествено.

– Политолозите пък казват, че когато разделим изборите, вторият при всички случаи ще е с по-ниска избирателна активност.

– Не съм политолог, нито социолог, сигурно е така.

– Как се гарантира равнопоставеност на кандидатите за президент, защото сегашният ще продължи да си е на поста и след като евентуално се кандидатира за втори мандат? Има едно решение на КС от 1991 г. по запитване на група депутати, което гласи, че пълномощията на държавен глава не се прекратяват, когато участва в предизборна кампания.

– Естествено, така е. Но как се гарантира равнопоставеност – с едно много детайлно определяне на правилата в Изборния кодекс в случая, каквото отсъства. И то не само за президентските избори, то няма и за министрите, които ще се кандидатират за народни представители в следващия парламент. Има много фрагментарна регулация и почти никакви ограничения, а тези, които съществуват, може да бъдат заобикаляни от министрите съвсем спокойно. Уж е събитие на министър, но по този начин му правят предизборна кампания по радио, телевизия.

– Да, отдавна сме свикнали с този подход.

– Не сме свикнали, ами направо сме претръпнали. Същото е – както с министрите, така и с президента. Нищо ново под слънцето. Въпросът Ви е резонен – няма ли този, който е кандат отново за поста, да злоупотреби с положението си и да бъде с едни гърди напред пред останалите, които са му конкуренти. Да, ама то затова се правят правила за предизборна кампания.

– Тоест, при едни бъдещи поправки на Изборния кодекс, който непрекъснато кърпим, трябва да се помисли и за това?

– Така, де, така! И като питат ЦИК за правилата за предизборна кампания, тя да е направила някакво предложение досега, в този сегмент от правната уредба? Не. И всичките жалби, които ги подават срещу министри, които злоупотребяват с положението си на кандидати в кампании за народни представители, какво прави ЦИК? Оставя ги без уважение. 

– Към момента се очертава, че изборите за президент ще бъдат насрочени след 10 ноември и няма да се застъпят с парламентарните, доколкото президентът показа резерви към вот “две в едно”?

– Така ми се струва и на мен. Може да се застъпят на втория тур, на 21 ноември.

– Разбихте надеждите на повечето партии, които сякаш прегърнаха варианта избори “две в едно”.

– Те може и “три в едно” да прегърнат, но някой задавал ли си е този въпрос: Защо на президента мандатът му е 5 години, а не 4, като на парламента? Или просто депутатите във Великото народно събрание са гледали звездите, като са определяли мандатите. Всяко нещо си има някаква причина и то трябва да бъде обяснено. “Три в едно”, “четири в едно”, колкото искат – толкова могат да направят “в едно”, но има нещо, което е заложено в Конституцията и то неслучайно е заложено – разминаването на мандатите. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар