Проф. Рачев каза каква зима да чакаме: С шапки, но без кожуси – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проф. Рачев каза каква зима да чакаме: С шапки, но без кожуси

Стоп кадър, бТВ

“Зимата се очертава по-топла от нормалното. През последните 20 г. 4 от 5 зими са с по-високи от нормалното за сезона температури. Ще има нужда от шапки, но чак пък кожуси няма нужда да изваждаме сега. Нека ги оставим за края на декември”. Така климатологът проф. Георги Рачев внесе ведро настроения в “Денят на Фокус” по Радио “Фокус”.Зимните гуми вече трябва да бъдат налице при водачите, припомни Рачев. В неделя по проходите е възможен сняг, вероятни са и заледявания. “На 8 ноември 1988 г. столицата осъмна под 44 см снежна покривка, припомни куриозен случай от миналото климатологът. Тогава на “Алеко” снегът беше достигнал 70 см. Няма нищо фрапантно в ниските температури. И до днес вървим над нормата по отношение на температурите за сезона – с около 4-5 градуса отгоре”, разясни климатичната обстановка Рачев.


Редица специалисти в Холивуд казват, че в България може да бъде сниман филм с естествени декори, които да отговарят на почти всяка една климатична зона в света, отбеляза интересен факт професорът.

Особено в събота и неделя, след като в сряда повали и подуха, обикновено почивните дни ни чака ново нахлуване с валежи и температурите във високите котловини и полета по Ихтиман, Драгоман, София, Кюстендил ще паднат– “можем да видим няколко снежинки”, каза още проф. Рачев.

“Нищо чудно обаче те да се изпарят, както често се случва. Максималните температури ще паднат под двуцифрено число. Възможно е да има отрицателни температури на много места”, даде подробности за прогнозата за този месец проф. Георги Рачев.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар