Проф. Сербезова: Да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Проблем с Клексан и Фраксипарин има. От много краища ни пишат за това – търсила съм лекарства за познати. Има обективни причини за липсата им, но за това трябва да се говори открито. Неглижирането на проблема няма да го реши.

Това заяви в интервю пред FrogNews проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз. Припомняме, че за проблем с недостига на лекарства самата тя сигнализира в телевизионно интервю през пролетта – още в началото на епидемията. Тогава обаче се сдоби с обвинение от страна на прокуратурата за всяване на паника, а държавата не реагира. Междувременно здравният министър проф. Костадин Ангелов увери – лекарства има достатъчно.

 

Днес пред ForgNews граждани от Ямбол сигнализираха обаче, че действително складовете са празни.

 

Ето и цялото интервю с проф. Сербезова:

 

Проф. Сербезова, граждани сигнализираха до медията ни за проблем с недостиг на Клексан и Фраксипарин – медикаменти, нужни за лечение на усложнения при болни от COVID-19. Получавате ли такива сигнали?

 

Постоянно търся лекарства за познати. Пишат ни от много краища. Действително има повишено потребление на тези продукти, защото те влизат в терапевтичното лечение. Има обективни причини за недостига им. Но въпросът е да се говори открито за това.

 

Всяка държава има план. После е трудно да го надскочиш. Но фармацевтичните компании могат да се извикат и да се говори с тях. Агенцията по лекарствата можеше да е по-твърда в преговорите.

 

Имаше как да се предвиди, че тези медикаменти ще започнат да се изчерпват, още когато започнаха да се появяват първите протоколи за лечение по социалните мрежи.

 

Вие също предупредихте, но се сдобихте с обвинение от прокуратурата…

 

Идеята на изказванията ми беше точно това – да се говори, да се предвиди. Базирах се на информация от Европейската агенция по лекарствата. Искахме да обсъдим как може да се профилактира, доколкото е възможно.

 

Тогава не само неглижираха проблема, но ми повдигнаха обвинение, което продължават да поддържат.

 

Знаем това, за което говорите. През два-три дни се обръщат към нас познати или познати на познати…

 

Въпреки това обаче държавата увери, че лекарства има

 

Не мога да си обясня защо не желаят да се говори по този проблем. И колеги от болници се обаждат и казват, че лекарства липсват. Здравният министър каза, че такъв проблем няма. Можеше да каже, че има обективни причини за това, да извикат компаниите…

Няма да му правя разбор на думите, но да казваш, че проблем с лекарствата няма, е много цинично.

 

Искам да подчертая едно – това е нормално явление. Но трябва да се дискутира. Отказът да се отчете този проблем няма да доведе до неговото решаване.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар