Проф. Стив Ханке: Еврото е капан! Бягайте от него

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

– Проф. Ханке, от Брюксел отново ни натискат да приемем еврото.
– За малки страни като България еврото е капан. Бягайте от него. Това трябва да направите. Загрижен съм за страната, ако тръгне по този път.

– Прав ли е премиерът, като всячески протака приемането на еврото?


– Министър-председателят Бойко Борисов е абсолютно прав. В момента заема правилната позиция. Аз съм против еврото, защото системата на валутния борд е много по-съвършена от тази в еврозоната. С лева вие поддържате своята независимост, своя суверенитет. България има най-добрия валутен борд в света. В момента левът е точно толкова добър, колкото и еврото. Освен това вашата система ви осигурява много по-голям суверенитет, имате възможност за маневри. Правителството, парламентът могат да бъдат независими. Ако нещо стане с еврото, без много въпроси вие си имате силна котва – това е левът. С него може да използвате и щатския долар. Затова смятам, че разполагате с много по-съвършена система. Докато приемането на еврото води до приемането на всички правила на номенклатурата в Брюксел.

– Ако го приемем, може да се наложи да плащаме и вноски около 5-6% от БВП заради Европейския механизъм за финансова стабилност.


– Това е огромно плащане, плюс останалите регулации, с които еврото е свързано. За вас това е една огромна заплаха, трябва да стоите далеч от всичко това. Ако влезете в този механизъм, очаквам, че
ще имате невероятен бюджетен проблем.

Ще ви е много трудно да контролирате приходите и разходите си. А и да се харчат толкова много пари, е доста опасно. България ще загуби цялата си финансова и фискална дисциплина, накрая очаквам да се приземите като гърците.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар