Проф. Стоилов: Все повече са неопитните депутати, които даже не разбират какво гласуват

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Все по-голям става броят на неопитните и недостатъчно подготвени депутати, които ентусиазирано навлизат, те даже не разбират какво гласуват и едва след няколко години започват опитите за корекции, но вече е късно.“

Това каза в предаването „120 минути“ по бТВ проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия, бивш служебен министър на правосъдието, както и един от най-уважаваните преподаватели в юридическите факултети на Софийския и Пловдивския университет.

„Има опитни политици, които са станали добри лобисти, и прокарват през законите, често в преходни разпоредби, изменения, които обслужват корпоративни интереси“, каза той.

По думите му политиката има нужда от обновление, но новите хора не трябва да са без професионална и обществена биография.

„Не може да разчиташ човек, който поне в една от тези две области, не е надминал средното равнище, в политиката да постигне това. И виждаме как сега ръководителите на партията мандатоносител – единият търсеше обяснение, че е загубил властта, защото го е свалило руското посолство, а другият, че не е успял, защото го е изоставило американското посолство“, добави проф. Стоилов.

Според него България ще има правителство, редовно или служебно.

„По конституция правителството е единственият орган, който никога не прекъсва своята дейност. Вероятно е по-добре да има редовно правителство, но бих обърнал логиката колко важно е да се решат няколко неотложни ключови въпроса, и ако правителството е в състояние да реши тези въпроси, например за устойчивост и достъпност на доставките от природен газ, на овладяване и даже намаляване на инфлацията, възстановяване на нормалния диалог – дипломатически и вътрешнополитически, заедно с още няколко банални задачи, тогава е по-добре да има редовно правителство“, отбеляза Янаки Стоилов.

по думите му напоследък не само в Гърция, но и други държави използват техники за усилване на партията, спечелила изборите, за да може тя да формира самостоятелно или с друга подкрепа.

„Но това се появява през последните десетилетия, когато партиите все по-малко вдъхновяват, все по-малко се различават помежду си. Поради тази причина аз не съм привърженик на този бонус, който те получават, защото това не е решаване на проблема, а едно изместване на проблема. И виждаме, че дори в държави, които въведоха подобни мерки, отново се появява политическа нестабилност. Вижте в Европа как като домино започнаха да падат правителствата и странното е, че колкото по-крайни позиции заемаха в тази геополитическа ситуация, може да не е винаги пряката причина, но някак изостри ситуацията“.

Той даде пример с Димитър Благоев, който основава партия и 25 години той разчита на просвета, организация, на трайно печелене на доверие, докато заеме мястото на втора политическа сила.

Не винаги стремежът към властта е това, което осигурява дълъг живот на една партия, каза проф. Стоилов.

„Появяват се не партии, а някакви проекти, които я изкарат един или два мандата и след това отиват в небитието. Това не е здравословно, хората се чудят на кого да дадат своето доверие. И вече се спори дали това да бъдат утвърдени партии или нови групи от хора, които се наричат партии“, добави Янаки Стоилов.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар