Проф. Чобанов: Най-много с Ковид в страните със строги карантини

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не би следвало да очакваме сериозно нарастване на случаите на коронавирус при така наречената трета вълна, тъй като с вируса се е срещало вече много над половината население.

Това е мнението на имунолога проф Андрей Чорбанов, който обясни пред Дарик, че най-висока заболяемост в момента се наблюдава в страните, прилагали най-тежък локдаун, тъй като в тях вирусът не е разпространяван по нормалния си път, а е ограничаван.

По отношение на ваксините имунологът е на мнение, че трябва да се имунизират рисковите групи, хората, за чието здраве има сериозен риск, но в никакъв случай не би ваксинирал млади хора, а ученици и деца – съвсем.

Проф. Чорбанов, който ръководи департамент “Имунология” в Института по микробиология на БАН, добави, че преливането на кръвна плазма с антитела не може да се нарече панацея, тъй като тя не е стандартизиран продукт и определени антитела на конкретен пациент биха могли сериозно да навредят.
„По отношение на колективния имунитет има много сериозни дебати и дискусии. Той се достига при някакви проценти, но все още се спори какви точно са те. Аз обаче смятам, че ние като популация в много голяма степен сме се срещали с вируса, включително и аз самият. Затова не очаквам някакво шокиращо нарастване, каквито опасения има. По-скоро вирусът ще премине през хората, с които все още не се е срещал, заради което не би следвало да очакваме някакви много високи бройки,” категоричен е той.

„По-оптимист съм от някои резултати и сметки, които се правят, по отношение на процента от населението, срещнал вируса. За мен те са много над половината население. Опитът, позован на редица статистики, показва, че страните с най-тежки мерки в момента имат много високи бройки, а причината за това е, че там вирусът не беше разпространяван по нормалния си път, а беше ограничавано неговото разпространение, след което той изключително ударно премина през населението. При нас той се разпространява сред хората по-дифузно, заради което върви по-плавно и някак по-естествено. Много се надявам много скоро да сме достигнали това ниво на протекция, при което говорим за групов имунитет,” подчерта още проф. Андрей Чорбанов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар