Проф. Чорбанов: Ако една ваксина е добра, няма смисъл от ограничителни мерки

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Одобрените ваксини срещу COVID-19 все още имат много неизвестни, коментира пред Дарик специалистът по експериментална имунология проф. Андрей Чорбанов. По думите му дългосрочните ефекти от ваксините все още са неясни, не се знае и колко продължителен ще бъде създаваният от тях имунитет.

Той коментира още, че ваксинацията по време на пандемия крие теоретични рискове, защото няма проучвания как препаратите ще подействат на хора, които са положителни, но не знаят за това. Проф. Чорбанов допълни, че децата със сигурност не бива да бъдат ваксинирани, а хората с по-тежки автоимунни и хронични заболявания е по-добре да се въздържат от имунизация.

Самият той уточни, че на този етап няма да си сложи от пуснатите на пазара ваксини, защото те може и да се окажат най-добрите, но реално все още никой не знае това.

Ваксините срещу COVID-19 бяха пуснати на пазара за рекордно кратки срокове, това обаче води до пропускане на стъпки в предклиничните проучвания и създава много неизвестни, коментира имунологът проф. Андрей Чорбанов, който има дългогодишен опит в създаването на ваксини.

Ваксините са много технологични. Големият проблем е тяхната ефикасност и тяхната безвредност. Никой не може да каже колко дълготраен ще бъде имунният отговор. Няма как да се знае колко ще трае имунитетът, при положение, че много по-наскоро са били започнати тестовете – няма технологично време за това. Имунитетът може да е много дълъг, може и да не е“, обясни проф. Чорбанов.

Проф. Чорбанов коментира, че е прецедент да се прави масова имунизация по време на пандемия със същия патоген, а това крие теоретични рискове.

На практика в момента никой не може да даде научна информация какво се случва с човек, който в момента е безсимптомен носител, но се имунизира. Има няколко сценария, които могат да се разиграят. Положителният е имунният отговор да бъде доста по-силен и човек да изгради много по-траен имунитет. Негативният обаче е този силен имунен отговор да се насочи по един неправилен начин, след което да се стигне до една много по-бурна нежелана имунна реакция“, разясни професорът.

Вече ваксинираните не би трябвало да спазват никакви мерки за предпазване от COVID-19, включително и да носят маски, уточни Чорбанов.

“Човек се ваксинира само с една цел – да не се зарази и да не боледува. Ако ваксината е добра той не се заразява и няма смисъл от каквито и да е мерки. Тук вече става дума за политика и всичко това няма нищо общо с науката“, коментира той.

Британски учени: Ваксините може да не действат срещу щама на Ковид от Южна Африка

Проф. Андрей Чорбанов допълни още, че децата в никакъв случай не трябва да бъдат ваксинирани, а за хората с по-тежки автоимунни и хронични заболявания е препоръчително да се въздържат. Той допълни, че вече преболедувалите коронавируса, също няма смисъл да бъдат ваксинирани.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар