Проф. Чорбанов: Всеки който се ваксинира срещу СОVID-19 трябва да знае че участва в експеримент!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Всеки, който се ваксинира през следващите месеци с регистрираните по бързия начин ваксини трябва да знае, че участва в клинично проучване. Той ще бъде човекът, който ще даде данни за ефикасността“. 24.11.2020 г. (bTV)

 

Иначе казано, ваксинираните ще бъдат използвани като опитни мишки!

 Проф. д-р. Андрей Чорбанов: Нито една от фирмите, които разработват ваксина срещу СОVID-19, не е публикувала научните резултати от проведените тестове и изследвания

Публикувани са данните за направените клинични проучвания и от тях се вижда, че нито „Модерна“, нито „Пфайзер“, нито „Астра Зенека“ са тествали ваксината си върху бременни жени, деца и възрастни хора, подчерта проф. Андрей Чорбанов

Изпълнителната агенция по лекарствата би трябвало да обясни какъв е редът за въвеждане на една нова ваксина в България и при какви условия тя ще бъде използвана. Това коментира пред bTV проф. Андрей Чорбанов – ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

Тази сряда стана ясно, че в момента се разработва национален план за ваксиниране срещу СОVID-19 и той трябва да бъде разгледан и одобрен на правителственото заседание на 9 декември. Проф. Чорбанов коментира обаче, че нито една от фирмите, които разработват ваксина срещу СОVID-19 в момента, все още не е публикувала научните резултати от проведените тестове и изследвания.

Публикувани са данните за направените клинични проучвания и от тях се вижда, че нито „Модерна“, нито „Пфайзер“, нито „Астра Зенека“ са тествали ваксината си върху бременни жени, деца и възрастни хора, отбеляза още той.

Ваксините са тествани върху групи, които не са рискови – те са тествани върху млади и здрави хора. Въпросът е какво ще се получи, когато ваксинираме именно възрастните хора, които са в рисковите групи.

Проф. Чорбанов обясни, че антителата при излекуваните пациенти често имат негативно действие. Той посочи, че в много малко болници в световен мащаб се лекува с кръвна плазма. „Смята се, че антителата могат да бъдат проводник на вируса и да попаднат в клетки, които не трябва. Т-клетъчният имунитет е това, което ни защитава“, обясни експертът. Имунологът заяви, че ако ваксината е добра, тя ще създаде въпросния Т-клетъчен имунитет. Той посочи, че твърдо застава зад ваксино-профилактиката.

Никога няма да кажа, че направените ваксини са лоши – лошото е, че ние не знаем начина, по които са тествани те, допълни проф. Чорбанов.

Според него СОVID-19 ще спре със сигурност, но не заради масовата ваксинация, а защото има огромен брой позитивни хора.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар