Проф. Чорбанов: Готвенето на 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините е чист бизнес

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Българската ваксина срещу COVID-19 ще бъде представена на Световния конгрес по ваксини през октомври. Това съобщи в ефира на Българското национално радио директорът на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов.

Според него всички рискови групи задължително трябва да бъдат ваксинирани, защото при тях рискът от заболяване с вируса бил много по-голям, отколкото риска ваксината да не е такава, каквато се очаква да бъде. Той обясни, че имунитетът при преболедувалите COVID-19 е много по-мощен и по-траен, защото „среща с целия вирус дава възможността да припознае отделните негови компоненти, затова имунитетът е по-дълбок“.

 

Имунологът коментира, че когато една ваксина е ефикасна, наличието на малка мутация на вируса не я прави неефикасна: „Т-клетъчният имунитет е това, което в най-голяма степен предпазва организма, който няма проблем от този тип мутации, които възникват. Така че хора, имунизирани пълноценно с ваксина, която работи, би трябвало да бъдат предпазени“.

 

Това, че се готвят 3-та, 4-та и 5-а бустерна доза на ваксините, той обясни като бизнес и идея да се абонират населенията на държавите да се ваксинират срещу новите варианти на вируса:

 

„Няма никаква основателна причина постоянно да се правят нови ваксини, при положение, че те използват само един спайк протеин, който има десетки участъци, които се разпознават от имунната система. Наличието на мутация в някоя от тях не го прави неразпознаваем“, подчерта той.

 

Андрей Чорбанов изрази скептицизъм към ваксинирането на деца срещу коронавируса, защото не минало достатъчно време, за да бъдат наблюдавани всички странични реакции от ваксините.

 

Проф. Чорбанов сподели, че като човек, занимаващ се с наука, се е чувствал нетипично в ролята на депутат от „Има такъв народ“ в 45-ия парламент, но изтъкна, че е горд, че е участвал в гласуването на Изборния кодекс.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар