Проф. Чорбанов за ваксините срещу COVID-19: Участваме в огромен експеримент

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Проф. Чорбанов за ваксините срещу COVID-19: Участваме в огромен експеримент

“В имунологията 1 + 1 никога не е 2. Първото нещо, което беше нарушено като основно правило в имунологията е да се прави масова имунизация по време на пандемия. Това никога не се е правило. Никога не се е правило, защото това води до няколко интересни феномена.

Единия ефект е, че вирусът търси перфектен начин да заобиколи защитата, която се генерира от ваксината, когато това става по време на активен процес.

Разбирайте, човек не е изградил още имунна защита, все още не е направил функционална такава защита, че да бъде защитен, но попада вируса в него, той не може да реагира адекватно и вирусът много добре заобикаля тази градяща се защита, правейки няколко простички мутации и вземайки нова форма.” Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

“Правило на всяка една ваксина е да защитава превантивно. Иначе казано една група хора се ваксинира с нещо, то се появява в един момент и те са защитени. Последните версии са, че част от мутациите са вследствие имунизацията. Това показват изследванията”, обяви експертът.

“Израел- 90% от населението е ваксинирано. Израел, подходиха толкова амбициозно и радикално, плащайки много по-висока цена за ваксината „Пфайзер“, но не можаха да нулират инфекцията. Палестинските територии са единствените зелени зони, които независимо, че са свръхнаселени са без пандемия.”

На въпрос защо ваксината на „Астра Зенека“ дава толкова странични ефекти, микробиологът заяви:

“Ваксината на „Астра Зенека“ е по-различен тип ваксина, при която се използва вирус. С аденовируси ние се срещаме постоянно. Имунната система е свикнала с тях.

И за да избегне резистентността Астра Зенека използва друг вирус. Там носителят на ваксиналния елемент е вирус от шимпанзе, който е специфичен и понякога предизвиква по-остра реакция. Целият проблем е, че притиснати до стената от пандемията, ние експериментираме с много неща, това води до неочаквани реакции и разбираме, че 1+1 не е 2.”

“Близо година се опитвам да кажа, че всъщност може да се спори до колко ограничителните мерки имат реален ефект.
Ако нямаше затваряне вирусът щеше да обиколи много бързо, щеше да има един пик, но нямаше да има време за адаптация и мутация. Затварянето стана предпоставка вирусът да се появява в най-разнообразни форми, адаптира се и продължава своята мутация, в крайна сметка усложнихме ситуацията. Химическата терапия с различни вещества също води до мутация. Смята се, че лекуването с плазма и антитела е най-добрия начин да накараме вируса да мутира.
Антителата нищо не значат, минава един месец и изчезват. Т клетъчния имунитет е важен. Клетките на имунната памет са тези, които регенерират имунитета в дълготраен аспект.
Най-краткото време, в което имаме имунитет е година.

Никога в световната история не е имало толкова ваксинирани хора накуп. Огромен експеримент.”, обобщи проф. Чорбанов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар