Проф. Чорбанов: “Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Зелените коридори” за ваксинация са другото име на хаоса, коментира в “Тази сутрин” по bTV проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН.

“За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата “Х” казва, че няма да достави ваксината и толкова”, каза той.

Проф. Чобанов заяви, че няма да се ваксинира, защото е прекарал вируса.

“Продължавам да твърдя отговорно, че прекаралите заболяването имат изключително траен имунитет срещу вируса. Естественият имунитет е много по-силен от ваксиналния”, заяви проф. Чорбанов.

По думите му антителата не са белег за имунитет, а са фактор, че в момента или скоро е имала протичаща инфекция.

Той уточни, че в никакъв случай не призовава хората да не се имунизират, но хората трябва да имат информиран избор.

“Най-големият проблем на ваксините на този етап не са страничните реакции, а дали са ефективни и дали работят”, смята проф. Андрей Чорбанов.

По отношение на българската ваксина той обясни, че са нужни средства за разширено предклинично проучване, което ще даде възможност и за клинично. За другите ваксини на пазара държавите са инвестирали колосални суми във фирмите производители, които са препокрили предклиничните проучвания, твърди проф. Чорбанов.

Според него разхлабването на мерките ще доведе до това, че около изборите ще има висок процент на заразени с коронавирус.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар