Проф. Янаки Стоилов обвини Гешев в тенденциозно придобиване на информация чрез СРС-та

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Ние не сме изправени само пред формално юридическо съответствие, а ние по някакъв начин трябва да определим стандарт за отговорност на хората, които стоят начело на институциите. 

Това заяви правосъдният министър Янаки Стоилов пред БНТ във връзка със сигнала до ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

„Аз не смятам, че шансовете са големи този състав на ВСС да се произнесе положително по направеното предложение, но предпоставя под голямо изпитание членовете на ВСС дали са самостоятелни, еманципирани под едни или други личности“, изтъкна Стоилов.

Съдебната власт е относително изолирана и се занимава с по-тясно фиксиран кръг от правомощия, посочи Янаки Стоилов. В рамките на самото правителство отделните министри в случая аз като министър на правосъдието и министъра на вътрешните работи – не сме в йерархични отношения и не съм посредник, увери Стоилов.

Изваждането на прокуратурата от съдебната власт може да стане само чрез Велико Народно събрание, смята правосъдният министър.

Той не се е опитвал да резюмира или да препредава информацията от Бойко Рашков. Трябва да бъдем наясно, че сме изправени пред една преценка, основана на Конституцията – ако бъде извършено престъпление или тежко нарушения за неизпълнение на задълженията, обясни Стоилов.

Янаки Стоилов обвини Гешев за тенденциозно добиване на информация със специални разузнавателни средства. Няма идеален момент за тази тема, но ако е имало други хора заемащи неговата позиция или хора в самия ВСС те можели да поставят въпроса. Аз съм човек, който представлява гражданите или значителна част от гражданите, за да постави това искане, категоричен бе правосъдният министър.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар