Процентът на безработни у нас е расте – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Процентът на безработни у нас е нарастнал.

През първото тримесечие на 2021 г. броят на безработните лица в България е 204 000 души, от които 55,9% са мъже и 44,1% – жени, а коефициентът на безработица в страната за периода януари – март 2021 г. е 6,3 на сто, сочат данни на Националния статистически институт.

Според изследването на НСИ нивата на безработица в страната за първото тримесечие на 2021 г. достигат и дори надхвърлят върховите стойности от пролетта на 2020 г. при първото затваряне на държавата, заради наложените противоепидемични мерки тогава.

Най-голям процент новорегистрирани в бюрата по труда е отбелязан през първия месец на тази година – 38 937 души.

Само в периода между 4 и 10 януари, те наброяват над 15 700 при едва 3300 назначени на работа.

“Към днешна дата безработицата в страната продължава да намалява, в момента тя е около 5,4%. Това е добър знак за това, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена заради мерките”, каза Донев на среща в МТСП преди няколко дни.

Тогава той допълни, че в момента тече кампания по набиране на служители за туристическия бранш, като за целта са организирани борси в бюрата по труда в цялата страна.

Донев уточни, че на 1 юни са стартирали 28 регионални програми за заетост, по които има осигурени повече от 2800 работни места.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар