Пртия “Величие” – новият феномен на политическата сцена – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пртия

ФБ/Партия Величие

Новосформираната патриотична партия “Величие” бе обявена за голямата изненада на Избори’2024.

По първоначалните данни от Exit Poll формацията не влиза в следващия парламент, но е на прага. Според социолозите от “Тренд” “Величие” получава 2,8%, а според Галъп – 3,4%.

Социолози коментираха, че “Величие” е взела гласове от “Възраждане” и така им е отнела прогнозируемото второ място на изборите.

Формален лидер на партията в момента е Албена Пекова, която се изявява като журналист в регионален сайт във Варненската община Ветрино. Реално силният човек и лицето на партията е полк. Николай Марков, като се очаква в близките седмици той да бъде избран за председател, а Албена Пекова да стане негов заместник.

“Величие” се обявява за патриотична партия, но зад нея прозира руско влияние. Още повече, че самият Николай Марков не крие своите проруски позиции. Листата за Европейския парламент се води от него. Той е и водач на листа в София.

Мотото на “Величие” е “От пепелта към слънцето”, а логото на партията е птицата феникс.

Николай Марков е завършил Военното училище във Велико Търново и на 23-годишна възраст постъпва в НСО. 14 години работи в службата, която охранява президенти, премиери, министри и политици от най-висок ранг. Той е бил и лична охрана на Екатерина Михайлова.

Напуска НСО през 2007 г. след скандал с тогавашния президент Георги Първанов, когото обвинява, че е злоупотребявал с власт – събирал неудобна информация за политици. И до днес Марков се изявява като експерт по национална сигурност и антитероризъм.

Част от партия “Величие” е и Ивелин Михайлов, бизнесмен и създател на Исторически парк във Ветрино.

В партията е и популярният музикант Етиен Леви, който е водач на листата на формацията в 24-ти столичен избирателен район, а също така е четвърти в евролистата на “Величие”.

Политическа партия “Величие” е регистрирана на 25 юли 2023 година. Седалището ѝ е във Ветрино, обл. Варна.

Партия “Величие” се свързва с намиращия се в село Неофит Рилски, община Ветрино, туристически атракцион “Исторически парк”. Партията се председателства от Албена Пекова. Тя не е включена в листите.

На последните местни избори “Величие” получава 6 мандата в Общинския съвет във Ветрино.

“Според нашите данни за момента борбата за второто място се очертава като фотофиниш в последния момент. Тя е между ДПС и ПП-ДБ. “Възраждане” по-скоро загуби малко инерция и я загуби заради този нов феномен в политическия сегмент, който видяхме днес – става въпрос за партия “Величие”, коментира социологът от “Маркет ЛИНКС” Добромир Живков.

“Профилът на тази партия е много специфичен. Дори да приемем, че ни е убягнала, това се дължи на спецификата, че това е партия, която е силно представена в Североизточна България. Там е силното влияние основно. С този резултата “Величие” върви от регионална към национална партия с този резултат. Тя е в нишата на “Възраждане”, каза още Живков.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар