баба

Пряка потомка на баба Илийца навърши 100 години

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двете със сестра й са отгледани в планината, където дядо им – оцелелият внук на баба Илийца гледал овце след като се върнал от казармата.

 

Пряка потомка на баба Илийца от разказа на Иван Вазов „Една българка“ навърши 100 години. С неувяхващо чувство за хумор Тодорка Кръстева поговори с всички гости, дошли от близо и далеч, за да я поздравят за вековния ѝ юбилей. Въпреки горещия ден и въпреки 100-те си години, дребничката жени прие поздравленията и не криеше, че се чувства повече от добре, предава Нова тв.

„Екстра! Щом съм дошла при вас тук. При такива хора как може да се чувства човек?”, заяви Тодорка Кръстева.

Нейната формула за дълголетие не е в някакви здравословни режими или билки. Завещана й е със спомена за легендарната й пра-пра-баба Илийца.”Труд и честност! Да се трудиш за родители, за близки и за хората – всички, които ги обичаш и които те обичат. И да обичаш всички! Защото някога много се обичахме. Обичахме се! Няма да срещнеш човек и да не му кажеш „Добро утро“, „Добра среща“. Така беше някога. А сега вече никой те не познава”.

Двете със сестра й са отгледани горе в планината, където дядо им – оцелелият внук на баба Илийца гледал овце след като се върнал от казармата.

„Даже съм живяла на кошарата при тях – при баба ми и при дядо ми”, споделя Пенка Драганова , сестра на рожденичката.

„При него съм се отгледала – при дядо Дано. Спомням си, че беше много трудолюбив и честен човек. И беше и набожен. Вярваше! Дали, защото го е носила баба Илийца на Черепишкия манастир – така са се лекували. Той вярваше. Винаги постеше и сряда, и петък – той никога не е блажил”, разказва Тодорка.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар