Психиатричната реформа у нас не се случи, твърдят лекари – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Липсата на каквато и да е реформа в сферата на психиатричното здраве доведе до резултати, с които се сблъскват всички. За много от болните няма адекватна грижа, попечители и контрол. Това води не само до рязко влошаване в състоянието на болните, но и до ситуации, които сериозно застрашават живота и здравето на техните близки, съседи, а дори и на хората по улиците, предаде БНТ.

За по-малко от час в центъра на Горна Оряховица се срещаме с петима души с видими психични проблеми, които сами и свободно обикалят по улиците. За жалост с подобни ситуации ежедневно се сблъскват жителите на този и много други градове. Някои не ги ги забелязват, други се плашат и ги заобикалят, трети внимателно ги наблюдават и се опитват да предвидят реакциите им.

Мариан Гоцев, който е жител на Горна Оряховица разказва за едно местно момиче “Аз бях свидетел тази сутрин, отива в книжарницата и иска направо 30 стотинки за кафе, ако не и дадат, започва да буйства, да хвърля.” Според него тези хора винаги създават някакъв смут, особено сред децата. Мариан казва, че проблемът се задълбочава непрекъснато и хората очакват институциите да вземат адекватни мерки. Подобна е ситуацията и в областния град Велико Търново. Жителите твърдят, че държавата е виновна, те не са виновни, че са заболели, може да се случи на мен, на теб, държавата е виновна.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар