Психичното здраве също зависи от гените ни

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В настоящите пандемични времена стресът на всеки е в повече от обикновено. Психиатри неведнъж алармират, че хората с депресия, тревожност, паник-атаки, биполярно разстройство са се умножили многократно. Проблемът е, че според редица клинични и научни проучвания, поне 60% от пациентите не отчитат подобрение в състоянието си при първото назначено лечение със специализирани медикаменти. Защо това е така? Причината отново се крие в нашите гени – те играят ключова роля за цялостното и психичното ни здраве.

Тестът Genomind Professional PGx има за цел да направи точно това – дава възможност на лекаря да ви осигури персонализирана терапия. Откакто „НМ Дженомикс“ започва да представлява Genomind в България през 2017 г., повече от 900 български пациенти са се доверили на експертизата на световния лидер в персонализираната психиатрия.

Genomind Professional PGx представлява фармакогенетичен тест, който съчетава в себе си напредъка във фармакологията (науката, която изучава лекарствата) с иновациите в сферата на генетиката и геномиката. Вашият генетичен „състав“ или генотип е личният ви наследствен ДНК код. Той служи като градивен елемент на тялото ви. Тези лични геноми, заедно с клиничната оценка на текущото ви здравословно състояние и фамилна анамнеза, съставят трифекта от информация, която лекарите използват, за да вземат индивидуализирани решения за лечение. Това е в основата на прецизната или т.нар. персонализирана медицина.

Анализът на пробите се извършва в реномираната лаборатория на Genomind в Пенсилвания, САЩ. Процесът по изпращането на пробите, предаването на резултатите на вашия лекар и провеждането на консултации със специалисти от Genomind се координира от „НМ Дженомикс“.


Какво представлява тестът Genomind Professional PGx?

Той анализира 24 добре изучени гена, за които е известно, че биха могли да взаимодействат и да изменят стандартно очаквания отговор на организма към медикаментите за лечение на психиатрични заболявания.

Поради индивидуалните генетични характеристики на всеки организъм се получава така, че един и същи медикамент действа по коренно различен начин на пациенти с еднакво заболяване – например даден антидепресант или невролептик може да е ефикасен при ваш познат с диагноза страхова невроза, но не и при вас.

С помощта на теста Genomind Professional PGx вашият психиатър може да разбере как даден медикамент ще се отрази на организма ви, колко ефективен ще бъде той и как да се избегнат страничните реакции от него, въз основа на резултатите от изследването. И това – още преди да сте започнали да го приемате!

Първите 14 гена в панела на теста са фармакодинамични и са свързани с ефекта на медикамента върху дадения организъм, процеси и състояние. Останалите 10 гена в панела са фармакокинетични и имат отношение към метаболизирането на лекарствата в черния дроб, от което зависи тяхната ефективност.

Почти половината от всички пациенти не реагират по начинa, по който се очаква на първото предписано лекарство. Точно тук огромна роля играят нашите гени – от тях до голяма степен зависи как организмът ни ще „отвърне“ на „лекарствения удар“.


Тестът предоставя насоки за лечение на:

 • Депресия
 • Тревожност (Безпокойство)
 • Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)
 • Синдром на хиперактивност и дефицит на вниманието (СДВХ);
 • Биполярно разстройство (маниакална депресия)
 • Посттравматично стресово разстройство
 • Аутизъм
 • Шизофрения
 • Хронична болка
 • Злоупотреба с наркотични вещества

Тестът Genomind Professional PGx обхваща 121 медикамента, които представляват 97% от одобрените лекарства в психиатрията. В теста са включени и някои други групи лекарства, тъй като в медицинската практика много често се назначават терапии, които включват медикаменти от различни групи, като:

 • Антидепресанти (Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин – SSRI)
 • Инхибитори на обратното захващане на серотонин и норадреналин – SNRI; Трициклични антидепресанти (TCAs); МАОИ Моно-Амино-Оксидазни Инхибитори- MAOIs; Атипични антидепресанти)
 • Стабилизатори на настроението/Антиконвулсанти
 • Антипсихотици (1-во поколение антипсихотици; 2-ро поколение антипсихотици)
 • Анксиолитици
 • Допаминергични стимуланти
 • Модулатори на съня
 • Хранителна добавка – Л-метилфолат
 • Болкоуспокояващи медикаменти – (опиоидни и неопиоидни аналгетици)


Ефикасността на теста Genomind Professional PGx™ е доказана с 3-месечно проучване. То включва 685 пациента, които са тествани с Genomind Professional PGx™ между месеците април и октомври 2013 г. След проучването е установено, че 87% от пациентите, на които е назначена терапия на база на резултатите от теста, показват клинично измеримо подобрение след 3 месеца лечение. В проучването са включени основно пациенти с депресия и тревожност.

Инвестицията в психичното ви здраве се прави веднъж в живота, но след това можете да сте сигурни, че терапията, която ще приемате с години, е най-добрата за вас.

Разберете всичко за теста и задайте своите въпроси на консултантите на НМ Дженомикс ТУК.


Материалът е подготвен с подкрепата на „НМ Дженомикс“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар