байдън украйна

Публикация за извергът Бандера беше изтрита от акаунта на Върховната Рада в Туитър след обаждане от Полша

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че „украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Бандера, който изби десетки хиляди поляци във Волиния, е неприемливо за поляците“, съобщава ТАСС.

Публикацията в Туитър на Върховната Рада, посветен на 114-ата годишнина от рождението на идеолога на украинския национализъм Степан Бандера, изчезна след разговор между премиерите на Украйна и Полша. Това съобщи във вторник украинското издание LIGA.net.

Изданието посочва, че на 1 януари, на рождения ден на Бандера, в акаунта на Радата в социалната мрежа е публикувана снимка на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на фона на портрета на Бандера, което предизвика негативна реакция от страна на полските власти. Публикацията вече е премахната от Туитър.

Изданието LIGA.net цитира думите на заместник-министъра на външните работи на Полша Аркадиуш Муларчик, че „украинците се вслушаха в гласа на Полша, тъй като почитането на Бандера, който изби десетки хиляди поляци във Волин, е неприемливо за поляците“. Кога е имало разговор между представители на Полша и Украйна, изданието не съобщава.

Украинските националисти започват през февруари 1943 г., по време на Втората световна война, акция за унищожаване на полското население на Волиния. Кулминацията на наказателните операции е на 11 юли 1943 г., когато части на ОУН-УПА (Организация на украинските националисти – Украинска въстаническа армия) атакуват около 100 полски селища. Около 100 хиляди души са избити жертви, предимно жени, деца и възрастни хора. Тези събития бяха наречени Волинско клане, припомня ТАСС.Организацията на украинските националисти, оглавявана от Степан Бандера, действаше главно на територията на Западна Украйна. За да постигне целта си – създаването на независима Украйна – ОУН се фокусира върху използването на екстремистки средства, включително терористични актове. По време на Втората световна война ОУН, в сътрудничество с германските разузнавателни служби, започва борбата срещу съветската власт. През 1943 г. тя организира Украинската въстаническа армия, припомна още ТАСС.

Източник: ТАСС

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар