Пускат в продажба първия задвижван с водород товарен кораб

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френската компания Compagnie Fluvial de Transport (CFT) обяви, че разработва първия в света кораб за превоз на товари, задвижван с водород. Очаква се по-късно тази година той да бъде пуснат в продажба.

Плавателният съд ще бъде пуснат на вода в река Сена, в Париж. Той ще използва сгъстен водород, получен чрез електролиза, като единствен източник на енергия. Корабът е проектиран само за вътрешни водни пътища и засега няма възможност да пътува в океана.

Търсенето на по-устойчиви технологии в транспорта нараства все повече“, коментира Матие Блан, изпълнителен директор на CFT. “Щастливи сме, че сме водеща компания в намаляването на вредните емисии от транспорта и демонстрираме превъзходните характеристики на водородните горивни клетки във водни приложения.”

Проектът на Compagnie Fluvial de Transport получи шест милиона долара финансиране през 2018 г. по програмата за научни изследвания и иновации “Хоризонт 2020” на Европейския съюз. Припомняме, че една от целите на програмата беше именно устойчивото развитие и създаването на устойчиви транспортни технологии.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар