Пускат на пазара лилави ГМО домати

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Следващата година в чиниите на американците може да има нови лилави ГМО домати. Министерството на земеделието на Съединените щати позволи покупката на семена и отглеждането на новия сорт „Голем лилав домат“, разработен от биотехнологичната компания Norfolk Plant Sciences.

Генетично модифицираният домат получи зелена светлина, след като регулаторите установиха, че той не носи повишен риск от вредители по растенията.Доматите са разработени през 2008 година. Те са създадени с помощта на сравнително проста генетична модификация, която инструктира растенията да произвеждат високи нива на антоцианини, богатият пигмент, който можете да намерите в боровинки, червено зеле и куп други плодове и зеленчуци, често наричани „суперхрани“.


Така новият ГМО сорт има повишени нива на антоцианин. Според едни това носи определени ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания.

Не всички предполагаеми твърдения за здравеопазване на антоцианините са проверени и някои учени смятат, че те не отговарят на рекламата.

САЩ не за пръв път допускат продаването на ГМО сорт домати. Предишният път това става в средата на 90-те години на миналия век. Сортът Flavr Savr е модифициран, за да има по-дълъг срок на годност и по-висока резистентност към гъбички. Той е пуснат на пазара през 1994 година, но само три години по-късно продажбите му са преустановени. Оказва се, че причината е нежеланието на потребителите да купуват генетично модифицирани плодове и зеленчуци.

От Norfolk Plant Sciences смятат, че техният „по-здравословен“ проект ще промени нагласите на потребителите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар