Софийският районен съд остави в ареста

Пуснаха на свобода Червения пират. Той се оплака, че бил заключен с хора под нивото му

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският районен съд отмени мярката за неотклонение “задържане под стража” на Илко Захариев, станал известен като “Червения пират”.

Според обвинението той е автор на множество електронни писма – до прокуратурата, МВР и други институции. Адресирал е реплики до обществено известни лица или до такива, които фигурират в медийното пространство и намират място в публикации и телевизионни предавания.

Съдът отчита, че надали обвиняемият има реална цел да реализира деяние към изброените лица, а иска да адресира недоволство спрямо политически събития в страната или цели да придобие обществена известност.

“Използваният начин може да не е обществено приемлив, но не е достатъчен, за да се приеме, че осъществява престъпление. За подобен извод сочи и използваният изказ – несвързани изрази и обидни реплики спрямо различни лица. Определената спрямо него мярка трябва да бъде отменена и да не бъде вземана друга”, се казва в решението на съда. 

То може да се обжалва в тридневен срок. Ако рамките на този период няма жалба или протест, Захариев ще бъде освободен. Ако ли не, делото ще се гледа в Софийски градски съд във вторник, 19 март.

Самият Захариев, за когото е известно, че е завършил елитна гимназия в Сливен, коментира пред журналисти следното:

“Хората, с които съм заключен, са под моето ниво. Те ме тормозят, говорят елементарни глупости, подиграват ми се. Гледат телевизия, пък аз не гледам”. 

35-годишният Илко Захариев бе арестуван на 29 февруари вечерта от служители на Главна дирекция “Национална полиция” в района на Боянските гробища в София. След това бе привлечен като обвиняем за закана с убийство заради това, че е създал десетки имейли, от които е разпратил стотици заплахи с идентичен текст. Сред заплашваните бяха съдия Владислава Цариградска, директорът на НАП, политици и мн. др. публични личности. Към кого да изпраща заплахите, Илко Захариев преценявал, като следял случващото се в обществения живот.

От СДРВ тогава обясниха, че Захариев, който е родом от Сливен, но води скитнически живот в София, започнал със заплахите през август и септември миналата година. За изпращането им използвал различни имейли и WiFi мрежи на общодостъпни места, като молове и др. Захариев, когото полицията определи като високообразован психично болен мъж, призна за имейлите. В съда при определянето на мярката му за неотклонение на 3 март стана ясно, че телефоните, които били намерени у него, открил в кош за боклук в столичен мол. Захариев връщал телефоните за рециклиране и с парите си купувал материали за рисуване, тъй като работел като като архитект на свободна практика. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар