Пуснаха саудитска принцеса, след като прекара 3 г. в затвора

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Властите в Обединените арабски емирства (ОАЕ) са освободили принцеса, която беше задържана в кралството в продължение на близо 3 години при мистериозни обстоятелства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на нейни поддръжници.

Принцеса Басма бинт Сауд, дъщеря на втория крал на Саудитска Арабия, изчезна през март 2019 г. и се появи в известен саудитски затвор без присъда, за което тя съобщи по това време в социална медия, допълва БТА.

Причината за нейното арестуване заедно с дъщеря й не беше ясна, при положение че тя никога не е имала значително влияние. Но това беше поредната атака срещу член на кралско семейство, откакто престолонаследникът Мохамед бин Салман укрепи властта си и се утвърди като де факто лидер на кралството.

След като крал Салман се възкачи на трона през 2015 г., Мохамед бин Салман започна да преследва критици, активисти и съперници на кралското семейство и в рамките на антикорупционна чистка той беше задържал и изнудвал и някои принцове.

Принцеса Басма, която е на 58 години, и нейната 30-годишна дъщеря Сухоуд ал Шариф миналата седмица напуснаха затвора Ал Хаир в покрайнините на саудитската столица Рияд и в четвъртък се завърнаха у дома през пристанищния град Джеда, съобщи нейният юридически съветник Анри Естраман. Принцеса Басма страда от здравословни проблеми, включително остеопороза, и сега иска за се възстанови и да прекара време със семейството си, допълни той.

Саудитското правителство не коментира публично случая. Но през 2020 г. саудитската мисия в ООН в Женева каза на работната група за произволни задържания, че принцеса Басма е „обвинена в криминални деяния, сред които и опит да пътува нелегално извън кралството“. Мисията допълни, че не е имало процес срещу нея.

Естраман каза, че служители по сигурността са задържали принцесата и дъщеря й, докато двете са се подготвяли да заминат на редовен медицински преглед в Швейцария.

Здравословното състояние на принцеса Басма се е влошило значително по време на задържането й, заявиха базираните в Лондон нейни адвокати от „Грант либърти“, които подадоха петиция до ООН и водеха в продължение на месеци кампания за освобождаването й.

„Месеци наред ние дори не знаехме дали тя всъщност е жива или не“, каза Риана Дориан, която отговаря по юридически въпроси в „Грант либърти“, и поясни, че от миналия май насам принцесата не е имала възможност за директен контакт със семейството си или със свои поддръжници. Дориан допълни, че на принцесата са били отказани основни медикаменти.

Поддръжниците на принцеса Басма приветстваха освобождаването й като победа, но допълниха, че тя остава под наблюдение.

„Това, че кралският съд работи за подобряването на юридическите условия е добър знак“, каза Естраман. „Саудитска Арабия се опитва да се модернизира и се развива и е важно да няма хора, които да са произволно задържани там“, заключи той.

 

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар