Путин готов да пусне украинското зърно по море под погледа на Турция

Путин готов да пусне украинското зърно по море под погледа на Турция

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция, предаде Ройтерс.

По време на разговора Путин е изтъкнал, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора.„По време на разговора акцент беше сложен върху осигуряването на безопасното плаване в Азовско и Черно море, след като бъдат премахнати пуснатите мини“, посочва Кремъл. „Владимир Путин изтъкна готовността на Русия да улесни безпрепятствения морски превоз на стоки в координация с турските партньори. Това се отнася и за износа на зърно от украински пристанища“.


Русия и Украйна заедно осигуряват около 29 на сто от износа на пшеница в света, главно през Черно море, както и на 80 на сто от слънчогледовото олио. Украйна е голям производител и на царевица.

Двамата – Путин и Ердоган, са разговаряли за резултатите от състоялото се наскоро посещение в Турция на руска делегация начело с вицепремиера Александър Новак, както и за състоянието на двустранното сътрудничество, главно в търговско-икономическата област, се казва в съобщението на Кремъл, цитирано от ТАСС.

Дирекцията по комуникации на турското президентство, цитирана от турските медии и световните агенции цитира казаното от Ердоган на Путин, че Турция е готова да организира среща между представители на Русия, Украйна и ООН в Истанбул. Турският лидер също така е посочил, че колкото е възможно по-скоро трябва да бъдат предприети стъпки за постигането на мир в Украйна, както и за премахването на негативните последици от войната.

Турският държавен глава изтъкна също, че Турция е готова да участва в механизъм за наблюдение в Украйна, ако Москва и Киев постигнат съгласие за това.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар