Путин: Единствената легитимна власт в Украйна е Върховната Рада, нужни са президентски избори

Путин: Единствената легитимна власт в Украйна е Върховната Рада, нужни са президентски избори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин заяви, че Украйна трябва да проведе президентски избори след изтичането на петгодишния мандат на държавния глава Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зеленски не се е явявал на избори във военно време въпреки изтичането на мандата си – нещо, което той и съюзниците на Киев смятат за правилно решение.

Путин заяви, че единствената легитимна власт в Украйна в този момент е парламентът (Върховната Рада – бел. ред) и властта трябва да бъде предадена именно на неговия председател.

Руският президент каза още, че Западът е провокирал скорошното руско настъпление в украинската Харковска област, като е пренебрегнал предупрежденията да не допуска украински обстрел на съседната Белгородска област в Русия.

Украинските нападения над руска територия с оръжия, доставени на Киев от Запада, са възможни единствено с помощта на експерти от западни държави, добави държавният глава, като посочи, че това може да доведе до сериозни последствия.

Според него Русия никога не е отказвала да участва в мирни преговори с Украйна и е готова да ги проведе, докато самата Украйна страни от процеса на преговорите.

Путин е на мнение, че френското военно присъствие в Украйна е крачка към глобален конфликт. По думите му френски наемници са в Украйна от доста време насам. Париж многократно е отричал руските обвинения по този въпрос, като в същото време френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността да изпрати военни инструктори в Украйна в бъдеще, припомня Ройтерс.

Руският президент засегна и темата за управляващите в Афганистан талибани.

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви вчера, че движението на талибаните е “действителната власт” в Афганистан и че потенциалното премахване на организацията от списъка на Москва със забранените организации отразява “обективната реалност”.

Коментирайки признаването на талибаните като легитимни управляващи в Афганистан и премахването им от руския списък на терористичните организации, Путин каза днес, че Русия трябва да взима под внимание мнението на Афганистан и да изгради взаимоотношения с тази страна.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар