Путин е разтревожен от природните бедствия с “безпрецедентен” мащаб

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Владимир Путин днес изрази безпокойство от природните бедствия с “безпрецедентен” мащаб в Русия, която е изправена пред опустошителни горски пожари в Сибир и наводнения на юг, предадоха Франс прес и ТАСС.

“Мащабът и естеството на природните бедствия в някои райони са абсолютно безпрецедентни”, каза Путин на заседание, излъчено по телевизията. Той призова правителството да “действа бързо и ефективно” по екологичните проблеми.

Руският президент посочи проливните дъждове в южната част на страната, където само за няколко часа количеството им достига обичайната месечна норма на валежите, както и горските пожари в Сибир и Далечния изток, утежнени от сушата и разпространявани от силните ветрове.

Всичко това показва колко е важно “в бъдеще да се ангажираме задълбочено и системно с програмата за климата и околната среда”, добави Путин.

Горските пожари в Сибир вече са опустошили над 16,6 милиона хектара, особено в Якутия – обширна, но рядко населена територия, където димът покри градовете, принуждавайки властите да обявят неработен ден в петък.

Руското министерство на гражданската отбрана, извънредните ситуации и ликвидирането на последствията от стихийните бедствия, чийто ръководител пристигна в Якутия в четвъртък, обяви, че е създало център за специални операции за борба с пожарите, срещу които се борят около 5 хиляди души.

ДПА информира, че 9 хиляди спасители в момента се борят с пламъците и че Путин е наредил броят им да бъде увеличен.

Димът от пожарите в Якутия предизвика по-високи от нормалните нива на сероводород чак в Челябинск, на 3800 км югозападно. НАСА съобщи преди седмица, че този дим е достигнал и до Северния полюс, припомня АФП.

В Южна Русия и Крим проливните дъждове предизвикаха наводнения и евакуацията на стотици хора, а близо 100 000 души днес останаха без ток.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар