Путин

Путин: Западът умишлено предизвиква конфликти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът откри Московската конференция по сигурността

Определи като “провокация” действията на САЩ спрямо Тайван 

Глобалистките елити опитват да запазят хегемонията си

Западът се нуждае от конфликти, за да удържи хегемонията и властта си, и затова ги разпалва. Но епохата на еднополюсния свят отива в миналото. А Русия ще продължи да предприема стъпки за изграждането на по-демократичен свят и за усъвършенстването на действащите механизми на международната сигурност.

Това заяви президентът на Русия Владимир Путин днес на откриването на 10-ата Московска конференция по международна сигурност, предаде ТАСС.

“Ситуацията в света се променя динамично, формират се контури на многополюсно световно устройство. Все повече страни и народи избират пътя на свободно, суверенно развитие, с опора върху самобитността, традициите, ценностите”, посочи Путин. И продължи: “На тези обективни процеси противодействат западните глобалистки елити, като провокират хаос, разпалват стари и нови конфликти, реализират т. нар. политика на сдържане, а всъщност подриват всички алтернативни, суверенни пътища на развитие. Така те с всички сили се опитват да съхранят изплъзващата се от ръцете им хегемония, власт, опитват се да удържат страните и народите в един неоколониален по характера си ред”.

Според Путин за целта се използват всякакви средства. “САЩ и техните васали грубо се намесват във вътрешните дела на суверенни държави – организират провокации, държавни преврати, граждански войни. Със заплахи, шантаж и натиск се опитват да принудят независими държави да се подчинят на тяхната воля, да живеят по чужди за тях правила”, обясни руският президент. И посочи, че за удържането на хегемонията Западът се нуждае от конфликти.

“Именно затова отредиха на украинския народ съдбата на пушечно месо, реализираха проекта “анти-Русия”, затваряха си очите за разпространението на неонацистка идеология, за масовите убийства на жители в Донбас, снабдяваха и продължават да снабдяват киевския режим с въоръжение, включително тежко”, отбеляза Путин. И обясни, че в тези условия Русия е взела решение за провеждането на специалната военна операция В Украйна, “в пълно съответствие с Хартата на ООН”.

Според Путин ситуацията в Украйна показва, че САЩ се стремят да проточат конфликта. “И действат по същия начин, разпалвайки конфликтния потенциал в Азия, Африка, Латинска Америка”, каза президентът.

Той разкритикува и действията на САЩ в Тайван. “Американската авантюра спрямо Тайван не е просто пътуване на един безотговорен политик, а част от преднамерена съзнателна стратегия, целяща да дестабилизира и внесе хаос в ситуацията в региона и в света, нагла демонстрация на незачитане на суверенитета на други страни и на международните ангажименти. За нас това е грижливо подготвена провокация”, категоричен бе Путин.

Три инцидента за ден на полуострова

Саботаж срещу руска военна база в Крим

Гъст дим се вие над складовете с боеприпаси край село Майское, в които днес прогърмя експлозия. Тя е резултат от саботаж, обяви Москва.

Експлозиите днес в склад с боеприпаси в руска военна база в Крим са резултат от саботаж, съобщи руското отбранително ведомство, предаде РИА “Новости”.

Става въпрос за взривове, прогърмели около 6,15 ч сутринта в база край село Майское, близо до град Джанкой в северната част на Кримския полуостров. Експлозиите предизвикали пожар, пострадали са двама цивилни, а над 2000 жителите в района са били евакуирани. Освен това е била разрушена железопътна инфраструктура, поради което е било спряно движението на влаковете в района.

В първоначалното съобщение за инцидента не се посочваше причина, но по-късно през деня от военното ведомство в Москва уточниха, че той е резултат от “диверсия”, без да дадат повече подробности.

След тези взривове бе съобщено за пожар в трансформаторна подстанция, на около 50 километра от склада край Майское.

Малко по-късно пък руски медии съобщиха за още един взрив – във военната база край село Гвардейское, близо до кримската столица Симферопол.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар