Путин: Запазваме си правото отново да напуснем зърнената сделка – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин каза днес, че Русия си запазва правото отново да напусне зърнената сделка, в която се върна, но ако го направи, няма да възпрепятства износа на зърно от Украйна за Турция. Това предаде Агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В излъчен по телевизията коментар, направен по време на съвещание на Съвета за сигурност на Русия, Путин каза, че в замяна на връщането в споразумението Русия е поискала гаранции, че Украйна няма да предприема атаки от части на Черно море, които са обхванати от сделката.Както поясни руският държавен глава, Украйна е дала гаранции, че няма да използва зърнения коридор за военни цели. “В тази връзка дадох разпореждания на Министерството на отбраната да възобнови пълноценното ни участие в сделката. Заедно с това Русия си запазва правото да напусне тези споразумения, в случай, че тези гаранции от страна на Украйна бъдат нарушени”, отбеляза Путин, цитиран от ТАСС.


Руският лидер обърна внимание, че първоначалната цел на зърнената сделка е била помощта за най-бедните държави по света. За тази цел е бил създаден механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища. “Всички знаят, че, за съжаление, Украйна използва този хуманитарен коридор за опити за нанасяне на удари по Черноморския флот на Русия. В тази връзка взехме решение да преустановим участието си в тези зърнени конвои”, описа създалата се обстановка Путин. По думите му Москва е поискала от Киев “уверения и гаранции за това, че нищо подобно няма да се случва в бъдеще, че хуманитарните коридори няма да се използват за военни цели”. В ролята на посредник в изясняването на тази ситуация влезе Турция. 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар