Путин и Ердоган дадоха старт на строителството на АЕЦ „Аккую“ в Турция. А АЕЦ Белене кога?

Без категория
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентите на Русия и Турция Реджеп Таийп Ердоган и Владимир Путин дадоха началото на строителството на първата турска атомна електроцентрала – „Аккую“, като това се случи в режим на видеоконференция, предава ТАСС.

Руският президент поздрави всички с началото на реализацията на проекта.

“Днес ние не само присъстваме на началото на строителството на първата турска АЕЦ, но създаваме основите за атомната промишленост в Турция, даваме началото на създаването на нов отрасъл.

Турция е високоразвита в техническо и икономическо отношение държава.

Но това е нов етап, нова стъпка напред в развитието на турската република”, заяви Путин.

Строената от „Росатом“ първа турска атомна електроцентрала „Аккую“ е станала символ на сътрудничеството между Русия и Турция, заяви във вторник турският президент.

„Изминахме дълъг път. Днес АЕЦ „Аккую“ стана символ на нашето сътрудничество и показател за неговото ниво“, заяви Ердоган по време на церемонията.

Сред другите руско-турски проекти, които показват високото ниво на сътрудничество и здравите връзки между Турция и Русия, Ердоган назова газопровода „Турски поток“ и доставянето на руски зенитно-ракетни комплекси С-400.

В навечерието на церемонията турската Агенция по атомна енергетика издаде лиценз за строителство на първия блок на АЕЦ „Аккую“, а руският министър на енергетиката Александър Новак съобщи, че проектът е получил статут на стратегическа инвестиция.

Двамата лидери ще обсъдят ключови въпроси от двустранните отношения, както и регионални и други международни теми, вклъчително положението в Сирия.

Утре ще се проведе тристранната среща на президентите на Русия, Турция и Иран по ситуацията в Сирия.

По-рано помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви, че осигурявайки строителството на централата, Русия застава в основата на създаването на турския атомен отрасъл, способствайки усвояването на нейните съвременни и енергоефективни ядрени технологии.

Освен това той подчерта, че проектът за строителство на АЕЦ „Аккую“ е получил статут на стратегическа инвестиция, което ще позволи да бъдат спестени около $10 млрд при нейното съоръжаване, тъй като в този случай се предвиждат данъчни облекчения и преференции от турското правителство. Общата стойност на централата е $20 млрд.

АЕЦ „Аккую“ с четири енергоблока ВВЕР – 1200 се строи в провинция Мерсин на брега на Средиземно море. Споразумението между Турция и Русия беше сключено през май 2010 година. В момента проектът се финансира изцяло от руската страна.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар