Путин назначи новият премиер на Руската федерация – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин днес назначи Михаил Мишустин за министър-председател, след като номинацията му беше гласувана от долната камара на парламента – Държавната дума, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Президентският указ за назначението влиза в сила от деня на неговото подписване.

Мишустин заема поста министър-председател на Руската федерация за втори път. Той и до момента беше на тази длъжност, след като беше назначен за премиер през януари 2020 г., когато вторият кабинет на Дмитрий Медведев подаде оставка.

През последните четири години бяха приети изменения в процедурата за сформиране на правителство, напомня ТАСС. По-рано всички членове на кабинета се назначаваха от президента. Той трябваше да съгласува единствено избора на министър-председател с Държавната дума. Сега всички министри предварително се утвърждават от парламента. Тази процедура беше добавена като поправка в конституцията през 2020 г.

Кандидатурата на Мишустин беше предварително одобрена от Държавната дума. Сега, след като той официално е назначен с указ на президента, му предстои да предложи кандидати за министерските постове, които също трябва да бъдат одобрени от парламента. Изключение важи за ръководителите на министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието, пише БТА. Кандидатите за ръководители на тези ресори се определят от държавния глава и се назначават след консултация със Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент).

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар