Путин настоя руските милиардери да изберат патриотизма пред лесните печалби

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин заяви в изказване на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, че властите ще подкрепят “отговорните” бизнеси и компании, насочени към стратегическо развитие, а не към краткосрочни резултати, цитират думите му руските агенции.

“Държавата, разбира се, ще подкрепи по всякакъв начин отговорния бизнес, тези, които са готови да се борят за своя бизнес и за благополучието на своите екипи, хората, които работят за тях, за благополучието на всички руски граждани”, каза президентът, цитиран от РИА Новости и Газета.ру.Путин също така отбеляза, че “със сигурност ще трябва да бъдат подкрепени” компании, които инвестират в изследвания, разработки, създаване на технологични платформи и нови марки, а не са насочени към краткосрочни резултати.


Но президентът призова руските милиардери да поставят патриотизма пред печалбата, като им каза да инвестират у дома, за да укрепят икономиката, изправена пред лицето на западните санкции. Тези му думи цитира Ройтерс (Reuters). 

Агенцията отбелязва, че това е първата лична среща на Путин с водещите индустриалци на Русия от 24 февруари миналата година, когато започна така наречената от него “специална военна операция” в Украйна.

Ройтерс тълкува думите на Путин за отказ на бизнеса от краткосрочни резултати и отговорността така: ролята на индустриалците дне е не просто да правят пари, а и да подкрепят обществото.

“Отговорният предприемач е истински гражданин на Русия, на своята страна, гражданин, който разбира и действа в нейните интереси”, каза Путин.

“Той не крие активи в офшорки, а регистрира фирми тук, у нас, и не става зависим от чужди власти.”

Путин: Руската икономика се оказа по-здрава, отколкото предполагаха на Запад

Тук е мястото да посочим някои имена от първите редове на форума: милиардерите Олег Дерипаска, Владимир Потанин, Алексей Мордашов, Герман Хан, Виктор Векселберг, Виктор Рашников, Андрей Мелниченко и Дмитрий Мазепин. Интересите им варират от метали и банково дело до торове.

Путин приветства онези предприемачите, избрали като своя мисия да се грижат за работниците си и да насочват таланта си не само към извличане на печалба, но и към общественото благо.

Много от магнатите, известни като олигарси, впоследствие бяха поставени под режим санкции от Запада – нещо, което Путин използва като аргумент, че инвестирането у дома е по-безопасно, отбеляза Ройтерс. Миналия месец той каза на бизнес лидери, че обикновените руснаци не изпитват съчувствие към конфискуването на техните яхти и дворци.

Путин за напускащите Русия чужди компании:

И във връзка със санкциите президентът за пореден път каза днес, че опитът да се унищожи икономиката на Русия със санкции, се е провалил. Но, както Ройтерс пише, прозвучала е нотка на неотложност с думите, че страната не може да си позволи отпускане.

“Прекрасно разбирам заплахите, които се отправят, и това, което ни казват недоброжелателите, че Русия ще има проблеми в средносрочен план. Да, това е заплаха, която трябва да имаме предвид”, отбеляза Путин.

“Призовавам ви да не чакате тези негативни последици от този средносрочен план да да се случат… Трябва да действате веднага.” 

Във връзка с това Путин каза, че руската икономика започва да се развива “по нов модел”. Според него индустриалците и предприемачите са особено търсени сега, когато руската икономика “започва да се развива по нов модел”.

Как китайският юан крепи икономиката на Путин

Нов модел – нов данък

Правителството на Русия – изправено пред нарастващ бюджетен дефицит – планира да събере около 300 милиарда рубли (3,9 милиарда долара) под формата на данък върху неочакваните (свръх) печалби, въпреки че това няма да засегне фирмите за петрол, газ и въглища.

Министърът на финансите Антон Силуанов каза, че данъкът ще бъде определен на около 5% от свръхпечалбите, съобщи агенция ТАСС, цитирана от Ройтерс. Налогът ще влезе в сила със закон от 2024 г., но финансовото министерство очаква компаниите да направят авансови плащания тази година, каза той.

Русия се надява да постигне икономически растеж през 2023 г. след спад от 2,1% през 2022 г. Министърът на икономиката Максим Решетников каза по време на конгреса на индустриалците, че БВП и инвестициите ще растат тази година, но не направи прогнози.

Икономиката се оказа неочаквано устойчива на фона на санкциите миналата година, но връщането към нивата на просперитет отпреди конфликта в Украйна може да е далеч, тъй като повече държавни разходи са насочени към военните.

Путин на практика постави големи части от икономиката на бойна основа, като оръжейните заводи работят денонощно. 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар