Путин планира да посети Китай през май

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин планира да посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. 

Един от участниците в конгреса по време на своя лекция в Московския държавен институт за международни отношения спомена, че китайският президент Си Цзинпин е споделил, че книгата на руския революционер Николай Чернишевски “Какво да се прави” е любимото му произведение.

“Имам планирано посещение през май, със сигурност ще взема тази книга със себе си и ще я подаря на нашия приятел”, отвърна Путин. Той нарече китайския си колега “силен лидер и истински мъж”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пък е заявил на обичайната си пресконференция, че подробностите за това посещение ще бъдат обявени заедно с китайската страна.

Съобщението идва в момент, когато Западът е загрижен за все по-силното партньорство между двете страни, отбелязва АФП. Дипломатическите и търговските връзки с Пекин придобиват още по-голямо значение за Москва след последователните вълни от санкции на западните държави от началото на войната. 

Това ще бъде второто посещение на Путин в Пекин в рамките на седем месеца след октомври, когато той участва в Третия форум “Пояс и път” в Пекин, както и първото му пътуване в чужбина след преизбирането му за държавен глава. От март 2023 г. има издадена заповед за ареста му от Международния наказателен съд. 

Путин подписа споразумение за партньорство “без граници” с китайския президент Си Цзинпин през февруари 2022 г. по-малко от три седмици преди да изпрати войските си в Украйна.

Путин ще встъпи в длъжност като президент за пети шестгодишен мандат на 7 май. 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар