Путин

Путин подписа нова морска доктрина: Националните интереси се простират по целия Световен океан

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В Далечния Изток ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи за бойния флот. На Черно море ще се развива яхтен туризъм. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда

Руският президент Владимир Путин подписа днес в Петропавловската крепост на Санкт Петербург новата морска доктрина на Русия. Това стана на церемония преди официалния тържествен парад по повод Деня на Военноморския флот на РФ.

В доктрината е записано, че националните интереси на Руската Федерация се разпростират по целия Световен океан. „Националните интереси на РФ като велика морска държава се простират по целия Световен океан и Каспийско море. Те се формират с отчитане на предизвикателствата и заплахите срещу националната сигурност на РФ в Световнияи океан, общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на РФ, както и суверенитета и националните интереси на другите държави“, пише в документа.

Съгласно доктрината в националните интереси на РФ в Световния океан влизат осигуряването на независимостта, държавната и териториална цялост, суверенитета на страната, съхраняването на статута на велика морска държава, развитието на морския потенциал и укрепване на отбранителните способности, обезпечаване свободата на корабоплаването, риболова и научните изследвания, сигурното функ;иониране на морските тръбопроводни системи, екологичната сигурност, рамвитието на Арктическата зона и Северния морски път и т.н.

„Комсомолская правда“ резюмира 55-страничния документ и открои основните насоки в него:1. Националните интереси на Русия на първо място са съсредоточени върху: Крайбрежната морска зона на цялата територия на страната; Източното Средиземноморие; Черноморските, Балтийските и Курилските проливи; световните водни търговски пътища.

2. Желанието на САЩ да донимират в Световния океан заплашва националната сигурност на Русия.

3. Рискове съществуват заради зависимостта на РФ от морската търговия, тъй като срещу руските съдове се въвеждат санкции.

4. Но тъй като в голямата си част световната търговия върви по вода, Русия ще развива своите пристанища и ще строи нови съдове.

5. Пространствата в Арктика така и не са поделени окончателно – това може да означава трудности, тъй като и други държави са готови да оспорят на Москва контрола над Северния морски път.

6. В държавна цел се превръща популяризирането на превозите по Северния морски път.

7. РФ ще се стреми да преработва уловените количества риба на своя територия, а не да я продава зад граница.

8. В Далечния Изток ще се изграждат корабостроителници за големи ледоразбивачи и самолетоносачи.

9. На Черно море ще се развива яхтен туризъм.

10. За района на Арктика ще се строят атомни контейнеровози, способни да преминават през леда.

Президентът Путин утърди и новия корабен устав на ВМФ. На първо място, се дават повече пълномощия на военните капитани при контактите им с чужби плаватени съдове.
В момента на тях им е забранено да предприемат каквито и да било действия, които могат да доведат до конфликт. Окончателното решение е на президента и на МВнР, затова капитанът е длъжен да отправи питане и да чака. Новият устав разширява пълномощията на капитаните.

 

Източник: epicenter.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар