Путин поздрави Донбас по случай 80-годишнината от освобождението от нацистите

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 8 септември 2023 г. се навършват 80 години от освобождението на Донбас от нацистките нашественици по време на Втората световна война. Президентът на Руската федерация Владимир Путин поздрави всички жители на страната със знаковата дата в историята, предаде „Известия“.

„На този ден преди 80 години легендарният, непокорен Донбас беше освободен и прочистен от нацистките нашественици. Вековна крепост на Русия, земя на труженици, во́ини, богата и щедра земя. Нейните ресурси са били от колосално значение за врага, завладяването им е било една от целите на германското нападение срещу Съветския съюз„, заяви в речта си Путин.

Президентът отбеляза, че нацистите са направили всичко, за да запазят за себе си Донецките степи, но са срещнали ожесточена народна съпротива, която не е отслабнала в продължение на близо 700 дни. „Войниците от Червената армия са извършили подвизи, надхвърлящи човешките възможности, и са затвърдили триумфа на съветските войски при Курската дъга“, каза още Путин.

Особена страница в историята е трудният и самоотвержен щурм на Саур-Могила. Както отбеляза президентът, тази древна могила е била превърната в непристъпна цитадела от нацистите, но въпреки това стратегическата височина е била превзета от войниците на Червената армия. Сега паметникът на Саур-Могила, разрушен по време на нападенията от страна на Военните сили на Украйна през 2014 г., е напълно възстановен.

„И това е нашата Русия: неразделна със своята история, несломима със своите духовни традиции, вярна на заветите и паметта на своите предци. Сърдечно поздравявам жителите на Донецката народна република, всички граждани на Русия с 80-годишнината от освобождението на Донбас от нацистките нашественици“, поздрави сънародниците си Владимир Путин.

Според кандидата на историческите науки Владимир Завялов операцията в Донбас се е състояла на фона на едно от най-големите сражения на Великата отечествена война (както наричат Втората световна война руснаците) – битката при Курск. Той отбеляза, че успехите на Белгородското, Курското и Харковското направление са подпомогнали настъплението в Донбас.

На 3 септември, по случай 80-годишнината от освобождението от фашистките нашественици в Луганск, се състоя церемония по откриването на обновения мемориален комплекс „Остря могила“, който обединява четири поколения защитници на родния край.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар