Путин посреща Орбан в Кремъл, готов да обсъди

Путин посреща Орбан в Кремъл, готов да обсъди “нюансите на мирните предложения” (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин каза днес на унгарския премиер Виктор Орбан, че е готов да обсъди нюансите на мирните му предложения за прекратяване на войната в Украйна, предаде Ройтерс.

“Със сигурност знаете за моето изказване пред ръководството на нашето външно министерство неотдавна в Москва. Там изложих нашата позиция за възможното мирно уреждане. Разбира се, че съм готов да обсъдя с вас нюансите”, посочи Путин, цитиран от ТАСС.

“За съжаление имаме голям спад в нашия стокообмен”, отбеляза руският президент пред унгарския премиер и добави: “Като цяло има върху какво да се работи, а има и съвместни проекти.”

“При всички случаи се радвам да ви видя и има за какво да си поговорим”, добави той.

Путин, който посрещна днес Орбан в Кремъл, заяви, че е готов да изслуша позицията на унгарския премиер за Украйна, като поиска от него да го запознае с мнението и на другите европейски партньори.

“Разчитам, че ще ме запознаете с вашата позиция, с позицията на европейските ви партньори”, отбеляза руският президент.

Путин, който отбеляза, че Унгария в момента е поела ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, направи тези коментари преди разговорите в Кремъл между двамата лидери.

Орбан каза на Путин, че иска двамата да обсъдят въпроси, които са важни за Европа.

“Унгария скоро ще се превърне в последната европейска страна, която може да говори с всички”, каза унгарският премиер, цитиран от агенция РИА Новости.

Орбан нарече сегашната среща с Путин специална, посочва ТАСС.

“Много съм ви благодарен, че дори в такива тежки условия се съгласихте да ме приемете”, обърна се унгарският премиер към руския лидер.

При необходимост двамата лидери ще разговарят на четири очи, но засега ще проведат преговори в широк формат, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

“Сега преговорите продължават както започнаха. Отначало ще поговорят с участието на делегациите, а после беседата ще продължи по време на работен обяд. Ако лидерите сметнат за необходимо те винаги могат да се уединят и да разговарят на четири очи”, допълни говорителят.

“Те ще разговарят, колкото е необходимо, но смятам, че най-малко два-три часа”, посочи той.

Унгария прие ротационното председателство на ЕС в понеделник. Пет дена по-късно Орбан вече посети украинския президент Володимир Зеленски в Киев и сформира новата европарламентарна група “Патриоти за Европа”. Визитата му в Москва привлече критики от лидерите на страните членки на ЕС и предупреждения, че той не говори от името на Европейския съюз. Водещият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви днес, че Орбан не представлява Европейския съюз “по никакъв начин”. Премиерът на Финландия Петери Орпо описа съобщенията за визитата като тревожни.

В отговор Орбан отговори, че признава, че няма правомощия да преговаря от името на ЕС, но че мирът не може да бъде постигнат “от удобното кресло в Брюксел”.

“Политиката на умиротворяване няма да спре руския президент”, заяви и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в отговор на решението на Орбан да се срещне с Путин.

“Само единството и решителността ще проправят пътя към всеобхватен, справедлив и траен мир в Украйна”, написа тя в “Екс”.

“Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз”, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се разбра, че тя е отложена за септември.

Мамер уточни, че пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг.

“Ясно е, че каквото и послание да идва за тази визита от г-н Орбан, същността ѝ не е правилна. Става дума за успокояване, а не за мир и според нас тя подкопава единството на ЕС и решимостта, които трябва да показваме, за да приключи войната”, каза още Мамер.

 


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар