Путин

Путин поставя условия да възобнови доставките на газ

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин обяви днес, че страната му може да възстанови нормалното подаване на газ към Европа, но при определени условия, предаде Блумбърг.

Старият континент напрегнато очаква да види дали газовите потоци ще се възобновят в четвъртък, когато поддръжката на газопровода „Северен поток“ трябва да приключи. Путин даде най-ясния сигнал досега, че Москва смята да възстанови поне някои потоци.

Цените на газа скочиха, докато търговците се мъчеха да разберат коментарите на Путин. От една страна, те прозвучаха положително, тъй като мнозина на пазара очакваха потоците изобщо да не се възстановят. Но поставянето на условия само увеличи несигурността.

„Абсолютно ясно е, че Москва намалява доставките по геополитически причини – тя иска да създаде европейска газова криза тази зима, за да постави Европа на колене до точката, в която да намали подкрепата за Украйна“, каза пред Блумбърг Тим Аш, старши стратег в компанията за управление на активи „Блубей“ (Bluebay).

В момента по най-големия тръбопровод към Европа не тече газ заради профилактика, точно когато континентът се опитва да напълни хранилищата си за зимата. Преди поддръжката газът течеше при около 40% от капацитета на „Северен поток-1“. Русия също ограничи потоците по други маршрути, като например през Украйна.

В целия регион правителствата и бизнесът са в тревога за това дали Русия ще отвори отново крана. Европейският съюз работи съгласно предположението, че потоците ще бъдат намалени и се опитва да намери начини за намаляване на потреблението, докато правителствата се надпреварват да осигурят алтернативни доставки, отбелязва Блумбърг.

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар