Путин прие Асад в Кремъл, двамата обсъдиха тероризма

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сирийския лидер Башар Асад и двамата обсъдиха политическата ситуация в републиката, борбата с международния тероризъм, както и въпроси на двустранното, включително хуманитарно сътрудничество. Информация за срещата, която се проведе на 13 септември, беше публикувана на уебсайта на президента на Русия.

 

В началото на срещата Путин отбеляза, че е много доволен да посрещне Асад в Москва, поздрави го за рождения му ден на 11 септември и „с много добър резултат от президентските избори“ (те се състояха на 26 май, Асад получи подкрепата на повече от 95% от избирателите).

“Резултатите от изборите показват, че хората ви се доверяват и въпреки всички трудности от предходните години и трагедиите от предходните години, те все още свързват процеса на възстановяване и връщане към нормалния живот с вас”, каза Путин, обръщайки се към Асад .

За състоянието на нещата в Сирия

Президентът на Руската федерация припомни, че чрез съвместните усилия на двете страни беше възможно да се освободи основната територия на Сирия от терористи (понастоящем законното правителство контролира над 90% от територията), бежанците се завръщат активно към освободените райони хората възстановяват домовете си. Според Путин Асад прави много за установяване на диалог с политическите си опоненти. Руският президент изрази надежда, че този процес ще продължи.

В същото време Путин нарече присъствието на чужди въоръжени сили в определени територии на Сирия проблем без решение на ООН и без санкциите на Асад. Това, според руския лидер, не позволява на властите на републиката „да положат максимални усилия за консолидация на страната“.

На свой ред Асад отбеляза, че политическите събития, проведени в Сочи и Нур-Султан, допринесоха за нормализирането на живота в Сирия. “Бих искал да отбележа факта, че политическите процеси, които осъществяваме, са спрели за около три години. Разбира се, има определени причини за това. Има определени държави, които по всякакъв начин разрушително влияят върху възможността за провеждане политически процеси “, обясни сирийският президент.

Той отново подчерта, че Руската федерация е допринесла много за победата над терористите в Сирия, благодари на Путин за оказаната помощ, а също така високо оцени работата на руското външно министерство. Според Асад действията на двете страни като цяло „допринесоха огромно за каузата за защита на цялото човечество“ от тероризма.

Сътрудничество между Руската федерация и Сирия

Лидерите на Русия и Сирия също обърнаха голямо внимание на темата за хуманитарното сътрудничество и съвместната борба срещу коронавирусната инфекция. Путин припомни, че първите доставки на руски ваксини от Sputnik V covid (регистриран в републиката през февруари) и Sputnik Light са преминали в Сирия. Асад също благодари на президента на Руската федерация за оказаната подкрепа, „независимо дали става въпрос за лекарства, които помагат за лечение или предотвратяване на разпространението на коронавирусна инфекция, както и за всяка друга помощ, включително храна и всичко необходимо, която Русия е предоставила на Сирия. ”

Освен това президентите засегнаха темата за двустранното икономическо сътрудничество. „През първата половина на тази година обемът на търговията се увеличи с 3,5 пъти“, каза Путин в тази връзка.

Срещи на Путин и Асад

Предишната среща на Путин с Асад се проведе през ноември 2020 г., поради ситуацията с коронавируса, тя се проведе чрез видеоконферентна връзка. Той обсъди ситуацията в Сирия, включително борбата срещу тероризма и завръщането на бежанците в родината си.

За последно Путин посети тази страна през януари 2020 г. Руският президент посети Дамаск, където посети командния пункт на въоръжените сили на Русия в Сирия. Той също така чу доклади от военните за състоянието на нещата в различни региони на републиката. По време на това пътуване се проведе предишна среща лице в лице на двамата лидери.

Освен това президентите на Русия и Сирия периодично водят телефонни разговори. Според доклади на Кремъл последният такъв разговор е бил в края на април по инициатива на сирийската страна, пише tass.ru.

Превод: “Петел”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар