Путин пристигна във Виетнам, похвали страната за позицията ѝ по отношение на Украйна

Путин пристигна във Виетнам, похвали страната за позицията ѝ по отношение на Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на държавно посещение във Виетнам, съобщи ТАСС. Той отпътува за Ханой веднага след официалното си посещение в Северна Корея, където се срещна с лидера на страната Ким Чен-ун.

Ден по-рано Путин посети и руската република Якутия. Ханой е последният етап от тридневната му обиколка.

Очаква се Путин да разговаря с президента, генералния секретар на ЦК на Комунистическата партия на Виетнам, премиера и председателя на Националното събрание. Той ще се срещне също с випускници на съветски и руски университети и ще присъства на тържествен прием, организиран от президента на Виетнам.

Това е петото посещение на Путин във Виетнам като президент: той посети републиката през 2001 г., 2006 г. и 2013 г., а през 2017 г. участва в срещата на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). 

Днес, преди да пристигне в Ханой, във вестника на Виетнамската комунистическа партия бе публикуван коментар на Путин, който оценява като “балансираната позиция” на Виетнам по отношение на войната в Украйна и отбелязва напредъка на страната в областта на плащанията, енергетиката и търговията, предаде Ройтерс.

В коментара за вестник “Нан дан”, посветен на посещението му във Виетнам, Путин хвали южноазиатската комунистическа държава за подкрепата ѝ “по прагматичен начин за решаване на кризата” в Украйна.

Виетнам, който официално се придържа към неутралност в отношенията си с големите международни сили, се въздържа да осъди руското нападение над Украйна – позиция, която западните страни смятат за твърде близка до Кремъл.

В днешния си коментар Путин каза още, че Русия и Виетнам споделят “сходни оценки за ситуацията в Азиатско-тихоокеанския район”. Позицията на Виетнам за Южнокитайско море се различава от тази на Китай, който претендира, че стратегическият воден път е почти изцяло негов, включително газовите и петролните находища в ексклузивната икономическа зона на Виетнам, където руски компании добиват нефт и газ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар