Владимир Путин

Путин: Радваме се, че чуждестранни компании напускат Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Владимир Путин каза днес, че се радва, че някои чуждестранни компании са напуснали Русия, защото местният бизнес може да заеме тяхното място, и предупреди Запада, че Москва ще намери начини да придобие модерни технологии и луксозни стоки, предаде Ройтерс.

Путин определи нахлуването в Украйна като повратна точка в руската история: бунт на Москва срещу Съединените щати, които според него унижават Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г.

 

 

Освен смъртта и ужаса на войната, конфликтът и опитът на Запада да изолира Русия като наказание са прекъснали глобалния икономически растеж и са предизвикали вълна от инфлация, тъй като цените на зърното, олиото, торовете и енергията се покачват.

След войната множество големи чуждестранни инвеститори – вариращи от BP (BP.L) до McDonald’s Corp (MCD.N), напуснаха точно когато руската икономика е изправена пред най-тежкото си свиване от годините след сътресенията след разпадането на Съветския съюз.

„Понякога, когато погледнете тези, които си тръгват – слава Богу, може би? Ние ще заемем техните ниши: нашият бизнес, нашето производство – то вече се е разраснало и безопасно ще седне на земята, подготвена от нашите партньори“, каза Путин.

Говорейки чрез видеовръзка с лидери на бивши съветски държави, Путин се пошегува, че колите като Mercedes, предпочитани от бандитите в хаоса на постсъветска Русия, все още ще бъдат достъпни, макар че призна, че може да са малко по-скъпи.

„Това ще бъде малко по-скъпо за тях, но това са хора, които вече са карали Mercedes 600 и ще продължат да го правят.“

Путин каза, че Русия все още има нужда от достъп до модерните технологии на развитите икономики.

Той не уточни как Русия ще намери начини да запази достъпа до западни компоненти и софтуер.

Путин обеща, че опитите на Запада да изолира Русия ще се провалят, заявявайки, че развитите икономики се борят с инфлационна спирала, счупени вериги за доставки и продоволствена криза точно когато центърът на световната икономическа сила се е преместил в Азия.

„Представителите на нашия бизнес се сблъскват с проблеми, разбира се, особено в областта на веригите за доставки и транспорта. Но въпреки това всичко може да се коригира, всичко може да се изгради по нов начин“, каза Путин.

Путин казва, че Съединените щати са използвали Украйна, за да заплашват Русия чрез разширяването на НАТО и Москва е трябвало да се защитава от преследването на рускоговорящите хора.

Украйна и нейните западни съюзници отхвърлят това като неоснователен повод за нахлуване в суверенна държава.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар