Путин

Путин: Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Страната остава надежден доставчик на енергийни ресурси, заяви руският президент

Русия, за разлика от Украйна, предоставя на Червения кръст достъп до военнопленници. Това отговори Путин в телефонния разговор с Шолц, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС и БТА.

„Отговаряйки на въпрос на федералния канцлер, Владимир Путин е отбелязал, че руската страна предоставя на Международния комитет на Червения кръст достъп до военнопленници, докато Киев не го прави“, се посочва в съобщение на пресслужбата след разговора между двамата лидери.

Ситуацията около Запорожката АЕЦ също е била обсъдена от двамата лидери, които са се договорили да поддържат контакт.

Канцлерът е изтъкнал „необходимостта да се гарантира безопасността на атомната електроцентрала“. В този контекст той е поискал „да се избягва всякаква ескалация и незабавно да се приложат мерките, препоръчани в доклада на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)“.

Коментирайки ситуацията в европейската енергетика, Владимир Путин е подчертал, че „Русия е и остава надежден доставчик на енергийни ресурси, и изпълнява всичките си договорни задължения, а прекъсванията, например в работата на газопровода „Северен поток-1″, са предизвикани от антируските санкции, пречещи да се осъществява техническото му обслужване“, се казва в съобщение на пресслужбата на Кремъл.

По думите на Путин опитите да се хвърли върху Русия вината за проблемите за енергоснабдяването на Европа изглеждат много цинични, предвид спирането от властите на съответните страни на доставките на газ по маршрутите през Украйна и Полша, и отказа да се въведе в експлоатация газопровода „Северен поток-2“.

Накрая Шолц е поискал от руския президент изцяло да изпълнява споразумението за износ на украинско зърно и да не го „дискредитира“. „При обмен на мненията (с канцлера Олаф Шолц) за хода на реализацията на сключената на 22 юли в Истанбул сделка за зърното, Владимир Путин подчерта пакетния ѝ характер, разясни същността на безпокойството във връзка с небалансираната география на морските доставки на украинско зърно, само незначителна част от което отива в най-нуждаещите се държави“, се казва в съобщението на Кремъл. Освен това пресслужбата на Кремъл отбеляза, че „отсъства напредък по въпроса за премахване на препятствията за износ на руско зърно и торове“.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар