Путин: Русия сключи споразумение с Беларус да разположим ядрени оръжия в страната

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Русия е сключила споразумение с Беларус за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на руския президент Владимир Путин.

Подобна стъпка не би нарушила правилата за неразпространение на ядрени оръжия, посочи Путин и добави, че САЩ са разположили ядрени оръжия на територията на европейските си съюзници.Беларуският президент Александър Лукашенко отдавна повдига въпроса за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Полша, каза Путин.


“Договорихме се с Лукашенко, че ще разположим тактически ядрени оръжия в Беларус, без да нарушаваме режима на неразпространение”, каза още руският президент, цитиран от БТА.

Русия е помилвала 5000 бивши престъпници, които са се сражавали в Украйна, заяви Пригожин

 

Повече от 5000 бивши престъпници са били помилвани, след като са изпълнили договорите си да се сражават срещу Украйна в руската наемническа групировка “Вагнер”, предаде Ройтерс, като се позова на основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин.

Първоначално във “Вагнер” служеха калени в битките ветерани от руските въоръжени сили и групата пое значително по-важна роля във Войната в Украйна, след като миналата година на руската армия бяха нанесени поредица унизителни поражения. Пригожин излезе от сенките и вербува хиляди затворници, като им предложи шанс да извоюват свободата си в замяна на това да се сражават в някои от най-опасните битки в Украйна.

“В настоящия момент повече от 5000 души бяха освободени с помилване след приключване на договорите им с “Вагнер”, заяви Пригожин в аудиосъобщение в “Телеграм”. По думите му само 0,31% от помилваните след служба във “Вагнер” отново са извършили престъпление, което според него е 10-20 пъти по-малко от стандартните показатели.

Пригожин, който понякога е наричан “Готвачът на Путин” заради множеството му фирми за кетъринг, е най-влиятелният от съюзниците на Путин, които сега контролират на практика частни армии, вербуващи висши военни офицери, бивши шпиони и затворници, посочва Ройтерс. САЩ смятат Пригожин за олигарх и са наложили санкции срещу него заради опити да се намесва в американските избори и за разпространяване на руска дезинформация по света. Пригожин, който е лежал в затвора девет години по съветско време по обвинения в обир и други престъпления, а през 90-те години на миналия век започва своя бизнес, призна, че се намесвал в изборите в САЩ.

“Вагнер”, бойци на която са се сражавали в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали, се представя като най-калената в битки наемническа група в света. Тя отхвърля критиките от страна на Запада, който твърди, че методите и дисциплината ѝ са понякога сурови и посочва, че САЩ и съюзниците им също използват наемници по целия свят.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар