Путин

Путин: Санкциите срещу Русия ще доведат до катастрофални цени в енергетиката

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Владимир Путин предупреди в петък Запада, че продължаващите санкции срещу Русия заради войната в Украйна рискуват да предизвикат катастрофални покачвания на цените на енергията за потребителите по света, предаде Ройтерс.

Путин, който гледа на санкции срещу Русия като обявяване на икономическа война, каза, че призивите на Запада да се намали зависимостта от руската енергия са провокирал “трескав” скок на цените на петрола и газа на световните пазари.

Клиентите от Европейския съюз заявиха, че искат да се откажат от руския газ, докато лидерите на Г-7 обявиха миналия месец, че искат да проучат възможността за въвеждане на “ценови горни граници” на руските изкопаеми горива, включително на петрола.

“Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на онези страни, които ги налагат. По-нататъшното използване на санкции може да доведе до още по-тежки – без преувеличение, дори “катастрофални” – последици на световния енергиен пазар“, заяви Путин пред лидерите на руската нефтена и газова индустрия, включително главния изпълнителен директор на “Роснефт” Игор Сечин и вицепремиера Александър Новак, съобщава Ройтерс.

“Знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни ресурси. Очакваме обаче резултатът от подобни действия да бъде повишаване на цените на газа на спот пазара и повишаване на цената на енергийните ресурси за крайните потребители”, каза още Путин.

Трябва да се има предвид, че Русия е вторият по големина износител на петрол в света след Саудитска Арабия, като същевременно е най-големият износител на природен газ в света и най-големият износител на пшеница в света. Европа внася от Русия около 40% от природен си газ и 30 процента от своя петрол.

Руският президент отново посочи, че така нареченият от него икономически “блицкриг” на Запада се е провалил, но призна, че са нанесени икономически щети на стойност 1,8 трилиона долара.

Той предупреди руските енергийни компании, че трябва да се подготвят за петролното ембарго на ЕС, което трябва да влезе в сила към края на годината.

“В момента правителството обмисля варианти за развитие на железопътната и тръбопроводната инфраструктура за доставка на руски петрол и петролни продукти в приятелски държави”, отбеляза Путин.

Той приветства факта, че други страни-производителки на петрол се противопоставиха на исканията на Запада да увеличат производството си, за да компенсират бойкотирания руски петрол и да предотвратят повишаване на цените, съобщава БНР.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар